Video

Knuffelpony gered door betrokken buurt Blixembosch: 'De paardjes zijn belangrijk voor de wijk'

3 april 2015 om 16:11
nl
De 23 jaar oude pony Tamina is erg populair in Blixembosch. Het beestje staat al zeventien jaar in de wijk in Eindhoven. Kinderen zijn met Tamina opgegroeid en komen bijna elke dag met het dier knuffelen. Maar Tamina staat in een wei waar de gemeente andere plannen mee heeft.
Geschreven door

Tamina is al een oud beestje. Ze heeft veel zorg nodig en krijgt medicijnen. Maar ze kon altijd van haar oude dag genieten in een wei in Blixembosch, onder gezelschap van Lizzie, een twee jaar oude pony. Maar Tamina en Lizzie moeten weg. De gemeente wil van de wei 'openbaar groen' maken.
Niet meer weg te denkenIneke Veldkamp, het baasje van Tamina en Lizzie, heeft het terrein sinds 1996 in bruikleen van de gemeente. Zo'n zeventien jaar geleden zette ze Tamina in de wei en sindsdien is het beestje niet meer uit het straatbeeld weg te denken, volgens de buurtbewoners.
"Lizzie is twee, die zal ik nog wel ergens kunnen plaatsen neem ik aan. Maar Tamina is echt een 'zorgenpaardje'", vertelt Veldkamp. "Ik moet het hooi en het stro wassen omdat ze een stofallergie heeft, ze staat onder controle van de veearts en krijgt medicijnen. Wie wil er nou een paardje van 23 met zo'n medische achtergrond?"
'Dan moet ik haar in laten slapen'"Als de gemeente niet over haar hart strijkt, is dit het einde van Tamina. Ik heb verder geen plaats om haar neer te zetten, dus dan moet ik haar in laten slapen. Daar doe je heel veel mensen hier in de wijk heel veel verdriet mee. Het is maar goed dat ze het zelf allemaal niet weten", aldus Ineke.
Ineke heeft een handtekeningenactie opgezet en kreeg veel hulp van de kinderen van Blixembosch. Op scholen en op straat voerden de kinderen actie en verzamelden ze handtekeningen. In een week heeft Ineke zo'n zeshonderd handtekeningen te pakken gekregen. Daarnaast schakelde ze Facebook in en richtte ze een pagina op voor de pony's.
Paardjes belangrijk voor wijk"Mijn dochter heeft hier bij de boom gestaan, anderhalf uur in de miezerende regen en mensen aangehouden van: wilt u alstublieft uw handtekening zetten. Als kinderen van elf dat puur uit zichzelf gaan doen, wil dat toch zeggen hoe belangrijk de paardjes voor deze wijk zijn," vertelt een buurtbewoner ons.
En de actie heeft succes geboekt. De gemeente liet vrijdagmiddag weten dat de paardjes mogen blijven staan. "Het groene gebied dat we daar willen realiseren, is allereerst bedoeld voor de buurt. Als de buurt wil dat de paarden blijven, gaan wij daar uiteraard niet voor liggen."
'Ze mogen van hun oude dag genieten'Voorlopig dus geen lege wei in Blixembosch. "Wat de gemeente betreft kunnen deze paarden dan ook op hun vertrouwde plekje blijven om daar van hun oude dag te genieten. Wel zou dan een tijdelijke overeenkomst met de eigenaar van de paarden moeten worden afgesloten."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.