Video

Veerdiensten in Brabant zitten in financieel zwaar weer

3 april 2015 om 18:12
nl
De veerdiensten in Brabant hebben het financieel moeilijk. Ze staan nog niet op omvallen, maar geld om te investeren hebben ze niet. En dat betekent dat er soms met hele oude veren wordt gevaren. Dat zegt John van de Akker, directeur van de stichting Maasveren en bestuurslid van het Landelijk Verenplatvorm.
Geschreven door

Zo is de pont van Lith naar Alphen aan vervanging toe, maar de Stichting Maasveren heeft geen geld voor een nieuwe. Het veer is uit 1948 en is eigenlijk te klein. "We stellen deze investering al een tijdje uit", aldus Van de Akker.
SubsidieTot 1992 konden de veerdiensten gebruikmaken van een subsidie van het rijk, maar die werd afgeschaft. "Tot nu hebben we onze eigen broek opgehouden, maar sinds de recessie zien we dat er minder gebruik wordt gemaakt van onze verbindingen", vertelt Van de Akker. "Hierdoor zijn er minder inkomsten en moeten we grote uitgaven uitstellen."
Volgens het landelijk Verenplatform zijn er plaatsten in Nederland waar veren varen die meer dan 100 jaar oud zijn. Tot nu toe zijn er gelukkig nog geen gevaarlijk situaties ontstaan, omdat er wel op veiligheid wordt gecontroleerd, maar geld om te moderniseren is er niet.
FondsHet Landelijk Verenplatform Brabant wil dat er een fonds komt voor veren. In Gelderland bestaat zo’n fonds. "Als je een tekort hebt, kun terecht bij het fonds. Omdat je dan meer zekerheid hebt, krijg je ook makkelijker een lening van de bank krijgen."
De provincie Brabant laat weten dat ze nog niet op de hoogte waren van de vraag van het Verenplatform en zegt er naar te gaan kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.