Asperges worden duur betaald deze Pasen, kopjes nog niet boven het zand

4 april 2015 om 11:00
nl
De asperges zijn laat dit jaar en Pasen valt vroeg en dus is het witte goud duur. De asperges van de koude grond hebben hun kopjes nog niet boven het zand uitgestoken.
Geschreven door

Met Pasen willen we het witte goud op ons bordje. Maar helaas is er nog niks te verkopen, zegt aspergekweker Antoon Willemsen uit Overloon.
"Het duurt bij ons nog zeker twee of drie weken voordat de eerste asperges hier gestoken kunnen worden. En dat is zo in het hele gebied hier. Alleen op de hoger gelegen gebieden kunnen ze misschien een weekje eerder zijn."
Weer gooit roet in het etenDat komt doordat Pasen dit jaar vroeg valt, maar vooral door het weer dat roet in het eten gooit. De lage temperaturen zorgen ervoor dat de asperges nog niet echt willen groeien en door de regen is het land zo modderig dat de boeren niet met de tractor het land op kunnen om de bedden omhoog te zetten. Hoeveel inkomsten ze hierdoor mislopen is nog niet duidelijk.
Ondertussen zijn de asperges hierdoor op de markt nogal duur. Volgens de Belgische horecavereniging Horeca 2000, zijn de asperges dit jaar 'onbetaalbaar' en kan de prijs voor Nederlandse en Belgische asperges dit jaar oplopen tot 22 euro per kilo.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.