FC Eindhoven wint bekerfinale zaalvoetbal na zinderende strafschoppenserie

4 april 2015 om 02:07 • Aangepast 21 november 2020 om 19:09
FC Eindhoven heeft na een zinderende strafschoppenserie de KNVB Beker Zaalvoetbal gewonnen. In de finale tegen FC Marlene uit Heerhugowaard stond het na verlenging 2-2. Uiteindelijk won Eindhoven door strafschoppen.

De wedstrijd begon wat later dan gepland, want eerst moesten de snippers van de Eindhovense fans van het veld worden gehaald. Ze waren met drie bussen meegereisd naar Amsterdam en zorgden met confettikanonnen, vlaggen en toeters voor een mooie sfeer.
Snelle voorsprong voor EindhovenDe eerste minuten waren voor de Eindhovenaren en Jamal el Ghannouti vertaalde dat in de derde minuut in een doelpunt: 1-0. Daarna drong Marlene iets meer aan, maar keeper Pieter Grimmelius was ouderwets goed op dreef en redde waar nodig. Toch was het Eindhoven dat domineerde, het team van coach Carmelo Nieddu speelde scherp en gretig.

Na twaalf minuten werd de wedstrijd gestaakt. Er lag teveel troep op het veld om verantwoord door te spelen. De vloer moest worden schoongemaakt. Na een oponthoud van vijf minuten werd weer verder gespeeld.
GrimmigerNog geen twee minuten na de onderbreking kreeg Eindhoven-speler Karim Bali een gele kaart. Hij miste de bal en raakte zijn tegenstander. De vrije trap die volgde was een prooi voor Grimmelius. De wedstrijd werd daarna grimmiger omdat Marlene vond dat er te hard gespeeld werd door Eindhoven.
De rapen waren helemaal gaar toen ook Najib el Allouchi er stevig in ging, wat ook hem op een gele kaart kwam te staan. Gescoord werd er niet meer en dus bleef het bij een 1-0 ruststand.

Eindhoven geeft voorsprong wegEindhoven begon goed aan de tweede helft. Al binnen de minuut maakte Illiass el Attabi er op fraaie wijze 2-0 van. Daarna was er lange tijd geen vuiltje aan de lucht voor FC Eindhoven, tot de tegenstander uit Heerhugowaard na tien minuten tegen scoorde. Nigel Wijdenbosch prikte de 2-1 binnen.
Drie minuten later werd het ook nog 2-2. Grimmelius bracht weer eens redding, maar liet de bal los. Jordi Tiktak kon de bal daarna simpel binnenschieten. Eindhoven pikte het daarna goed op, El Attabi was twee minuten later dichtbij een nieuwe voorsprong.

Geen goals in slotfaseIn een bloedstollende slotfase regende het kansen voor beide teams. El Allouchi was dichtbij een doelpunt voor Eindhoven, maar even later moest Grimmelius weer redding brengen. Dat deed de keeper opnieuw toen de klok op 1:20 stond en Wijdenbosch vrij voor hem opdook. Omdat beide teams niet meer scoorden, moest er verlengd worden.
In de eerste verlenging had Eindhoven een overwicht, maar er werd niet gescoord. Dus moesten de laatste vijf minuten de beslissing brengen. Eindhoven werd steeds sterker, zo raakte El Allouchi met nog drie minuten op de klok de paal. Ook was El Ghannouti er nog dichtbij in de laatste minuut.

Grimmelius de held in penaltyseriePenalty’s moesten dus de beslissing brengen. Na de eerste serie van drie stond het nog steeds gelijk, beide teams benutten twee van de drie strafschoppen. Vervolgens schoot El Allouchi zijn team overtuigend naar een voorsprong.
Keeper Pieter Grimmelius, wiens naam luid gescandeerd werd, deed de rest door de gelijkmakende penalty van Marlene te stoppen. “Dit is een droom die uitkomt. Ik heb twaalf maanden geknokt om weer op het hoogste niveau terug te komen. Toen Najib scoorde en zij gelijk moesten maken dacht ik: da’s een jong manneke, ik ga naar die hoek toe en pak ‘m gewoon.”
Op naar de dubbelEen waar volksfeest barstte los, zowel op het veld als op de tribunes. Najib el Allouchi was bekaf, maar ook uitgelaten. “Als je deze pot winnend kan afsluiten is het de mooiste finale die je je kan voorstellen. Nu nog even de kampioensschaal ophalen en dan hebben we de dubbel.”