Jiujitsu-les moet burgemeesters weerbaarder maken: 'Voorbereid mens telt voor twee'

4 april 2015 om 10:27
nl
Alle burgemeesters in Nederland krijgen een training aangeboden om zich weerbaar te maken tegen geweld, agressie, bedreiging en intimidatie. Tijdens de cursus mogen ze elkaar naar de keel grijpen. En dat maakt indruk.
Geschreven door

De normaal zo formele burgemeesters leren technieken uit de Japanse zelfverdedigingskunst jiujitsu en ademhalingstechnieken voor hun zelfbeheersing. De cursus komt van het ministerie van Binnenlandse Zaken naar aanleiding van berichten dat Brabantse burgemeesters worden bedreigd.
"Ook deze burgemeester wordt regelmatig geïntimideerd door een handjevol beroepsquerulanten", zegt burgemeester Maarten Houben van Nuenen. "Je leeft in een glazen huis en dat kan reacties oproepen", meent Hans Gaillard van Son en Breugel, die benadrukt dat het ambt 'niet voor bange mensen is'.
Signaleren herkennenDe burgemeesters leren allereerst signaleren herkennen om agressie te voorkomen. Houben: "Handhaving moet je bijvoorbeeld overlaten aan mensen die ervoor zijn opgeleid: agenten en opsporingsambtenaren."
Dat betekent niet dat met een burgemeester is te sollen. "Je moet bij mensen verder nooit de indruk wekken dat er bij jou iets te halen is en de rug recht houden. Als de regel is dat je een huis drie maanden sluit als er hennep wordt gekweekt, dan moet je dat consequent doen bij iedereen."
Naar de keelAls het toch tot agressie komt, leren de burgemeesters afweertechnieken. De burgemeesters van Nuenen en Son en Breugel mochten elkaar - tijdens de training althans - naar de keel vliegen.
Houben: "En dat maakt indruk, zelfs als zo'n aardige man dat doet." Ze kregen bovendien te maken met een agressieve acteur. "Je merkt dat je zelf ook boos wordt en leert dat met ademhalingstechnieken te beheersen."
'Voorbereid mens telt voor twee'"Het gaat erom dat je voelt wat er met je gebeurt", reageert directeur Ruud van Bennekom van het genootschap van burgemeesters. Hij benadrukt dat het gaat om hele basale zelfsverdedigingstechnieken.
De burgemeesters zijn enthousiast over de cursus. Burgemeester Marga Vermue (Cranendonck): "Een voorbereid mens telt voor twee."
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=WjRpTNWv7dY]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.