'Pasen is dieronvriendelijk vreetfestijn', zegt Wakker Dier na eigen onderzoek - Omroep Brabant

'Pasen is dieronvriendelijk vreetfestijn', zegt Wakker Dier na eigen onderzoek

4 april 2015 om 11:58
nl
Supermarkten leggen met Pasen 'voor het gemak' de beloofde verduurzaming van het vleesassortiment even naast zich neer. Dat beweert in ieder geval Wakker Dier op basis van eigen onderzoek.
Geschreven door

In het zogeheten Verbond van Den Bosch spraken supermarkten jaren geleden af dat zij uiterlijk in 2020 nog alleen duurzaam vlees in de schappen leggen. Daar proberen ze naar eigen zeggen normaal goed op te letten, maar tijdens Pasen even niet.
Meer dan 90 procent van de ei- en vleesaanbiedingen in het paasassortiment van de supermarkten heeft namelijk geen welzijnskeurmerk. Dat blijkt zaterdag uit een analyse van Wakker Dier. Die organisatie onderzocht 427 vlees-, vega- en eiproducten die in de paas- en weekfolders van de dertien grootste supermarkten staan.
'Plofkip, industrievarken en schuureieren'Die conclusie staat haaks op wat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel deze week nog meldde. Volgens dat instituut bieden de supermarkten dit jaar een 'verantwoord Pasen' door duurzame cacao in paaseitjes te verwerken.
Wakker Dier noemt Pasen dan ook een 'dieronvriendelijk vreestfestijn'. "Want de dierenwelzijnskeurmerken zijn in de paasfolders amper terug te vinden", zegt de organisatie. "De folders staan bol van plofkip, industrievarken en schuureieren."
Vaker in de clinchWakker Dier richt geregeld de pijlen op supermarkten. Zo was de organisatie furieus op EMTÉ, de supermarktketen van Sligro uit Veghel, toen die reclame maakte voor kikkerbillen.
Het concern haalde de delicatesse uit de schappen toen bleek dat de leverancier de pootjes van levende dieren afknipte en scheurde.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.