Rudi Schouten (28) die bruut werd vermoord in Breda 'eerder veroordeeld voor poging tot moord'

5 april 2015 om 15:12
nl
De 28-jarige Rudi Schouten die vrijdag op gruwelijke wijze werd vermoord in Breda, is door het Gerechtshof in Den Bosch eerder veroordeeld voor poging tot moord. Hij kreeg vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf nadat hij op het huis schoot van een echtpaar waarmee hij al langer ruzie had. Dat meldt Crimesite zaterdagavond op basis van eigen onderzoek.
Geschreven door

Schouten werd vrijdag op klaarlichte dag neergeschoten in de Cypresstraat. Hij zou ook met een priem en een hakbijl zijn toegetakeld. De Bredanaar raakte zwaargewond en overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.
Schietpartij op huisIn december 2010 zou de 28-jarige Schouten iemand van het leven hebben willen beroven. Crimesite beroept zich onder meer op een uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch, waarin staat dat de Bredanaar ruzie had met een echtpaar over een wietkwekerij.
De datum die genoemd wordt in de uitspraak van het Gerechtshof, komt overeen met een artikel van Omroep Brabant dat op dezelfde dag werd gepubliceerd. Een 24-jarige man zou toen op een huis van een vrouw hebben geschoten.
'Ik stond te trillen'Zij zouden al langer met elkaar ruzie hebben, schrijft Crimesite. Na een vurig telefoongesprek zou Schouten, die tien halve liters bier had gedronken, een taxi naar het huis van het echtpaar hebben genomen. Hij zou hierna twee keer met een pistool op het huis geschoten hebben.
De kogels sloegen in op de muren, maar raakten het doelwit niet. “Nog voor ik het raam open kon doen, zag ik dat hij een wapen uit zijn zak haalde en meteen schoot hij”, luidde de verklaring van de vrouw. “Hij keek mij aan. Ik zie zijn blik nog voor me. Ik dook en heb twee harde klappen gehoord. Ik stond te trillen en te huilen. Hij keek me gewoon aan en schoot.”
VrijspraakSchouten vertelde tegenover het Hof dat hij de ruzie niet meer aan kon. “De bedreigingen, het opwachten en het slaan en zo. Ze bedreigden mijn vriendin ook. De voicemails staan nog op mijn telefoon. Dat hij mij dood zou maken, dat die wietkwekerij van mij was.”
Aanvankelijk sprak de rechtbank in Breda Schouten vrij van poging tot moord. In hoger beroep legde het Gerechtshof in Den Bosch hem alsnog vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf op. De Bredanaar zou zich in het verleden aan meerdere strafbare feiten schuldig hebben gemaakt.
Justitie houdt 'alle opties' openJustitie wilde zondag niet ingaan op de berichtgeving van Crimesite. Een woordvoerster benadrukt dat het Openbaar Ministerie 'alle opties' openhoudt. De aanleiding voor de schietpartij kan dus een criminele afrekening zijn, maar dat hoeft niet.
Het OM gaf verder aan dat er veel tips zijn binnengekomen naar aanleiding van de schietpartij. Er waren namelijk veel getuigen. Justitie onderzoekt alle meldingen momenteel.
Hechtenis verlengdSchouten werkte sinds januari als zzp'er in de bouw en zou een bekende van de politie zijn geweest. De twee mannen (30 en 35) die worden verdacht van betrokkenheid bij de fatale schietpartij blijven voorlopig vastzitten. De rechter-commissaris besloot zaterdag hun voorlopige hechtenis met twee weken te verlengen, aldus de politie.
De politie vermoedt dat er meer verdachten zijn en onderzoekt dat momenteel nog. Die sloegen mogelijk in een rode Mini Cooper op de vlucht. Die auto is nog niet gevonden. Er zijn beelden verzameld waar de daders mogelijk op te zien zijn. Die beelden onderzoeken rechercheurs momenteel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.