Hockeyers Oranje Zwart in extremis naar finale Euro Hockey League

5 april 2015 om 19:19 • Aangepast 25 april 2020 om 01:53
De hockeyers van Oranje Zwart uit Eindhoven hebben zich zondag geplaatst voor de finale van de Euro Hockey League. Na de reguliere speeltijd stond het 2-2. Het team van coach Van den Heuvel had shoot-outs nodig om te winnen van Bloemendaal. In de finale is UHC Hamburg maandag de tegenstander.

Bloemendaal organiseert dit jaar de Euro Hockey League en had dus het thuisvoordeel. Wel moest de club vaste keeper Jaap Stockmann missen. De international liet verstek gaan vanwege familieomstandigheden.
Bloemendaal bekroont goede eerste helft met één trefferIn het eerste kwart van 17,5 minuut waren de teams aan elkaar gewaagd, al was Bloemendaal iets dreigender. Beide teams kregen een strafcorner, maar wisten deze niet te benutten. Mink van der Weerden was met zijn poging nog wel dichtbij, maar keeper Maurits Visser redde goed.
In het tweede kwart begon Bloemendaal beter, met een serie strafcorners. Daarna kwamen de Eindhovenaren een tijd niet in de problemen, maar drie minuten voor de pauze kwam het team van Michel van den Heuvel toch op achterstand. Na een mooie aanval scoorde Boxtelaar Glenn Schuurman voor de thuisploeg: 1-0.
OZ keert de kansen in drie minutenOranje Zwart begon een stuk beter aan het derde kwart, Rob Reckers drukte dat na vijf minuten uit in de score: 1-1. Nog geen drie minuten later was het 1-2. Jelle Galema verschalkte de keeper van Bloemendaal en keerde de wedstrijd zo volledig om.
Na deze treffers kregen de Eindhovenaren nog een kans uit een strafcorner - de tweede van de wedstrijd pas - maar die werd goed weggewerkt door Bloemendaal.
Bloemendaal toch nog gelijk in slotfase In het laatste kwart vielen er nauwelijks kansen te noteren. OZ controleerde de voorsprong en gaf Bloemendaal geen kans om gevaarlijk te worden.
Met nog twee minuten op de klok kreeg Bloemendaal, na het raadplegen van de videoscheidsrechter, nog wel een strafcorner. Tom Boon benutte die: 2-2. Nog geen halve minuut later keek iedereen opnieuw naar de videoscheidsrechter, maar dan aan de andere kant. OZ kreeg echter geen strafcorner.
Bloedstollende shoot outsOmdat er in de reguliere tijd niet meer gescoord werd, moesten shootoouts de beslissing brengen. Na de eerste serie van vijf stond het 4-4. Daarna ging het om en om. Bob de Voogd werd tijdens zijn shoot-out gevloerd, maar kreeg een penalty mee.
Die werd door Van der Weerden echter gemist. Bloemendaal miste daarna echter ook. Vervolgens benutte Thomas Briels zijn shoot-out wel en miste Bloemendaal opnieuw dankzij mooi keeperswerk van Vincent Vanasch.