Video

Luchtje aan Markiezenhof: tentoonstelling over geuren uit Gouden Eeuw in Bergen op Zoom

6 april 2015 om 18:43 • Aangepast 21 november 2020 om 19:08
nl
Er zit een luchtje aan het Markiezenhof in Bergen op Zoom deze zomer. Maandag op Tweede Paasdag opende daar een tentoonstelling over geuren in de Gouden Eeuw. Geschiedenisles met je neus, belooft het museum.
Profielfoto van
Geschreven door

Bezoekers van de tentoonstelling moeten met een iPad 'het geheim' van Justus Turcq oplossen. Turcq (1611-1680) was een stadsdokter in Bergen op Zoom die op zoek was naar het recept voor 'pestparfum'.
PestsnavelMensen die vroeger getroffen werden door de pest, kregen bezoek van een pestmeester. De pestmeester droeg een masker met een soort snavel en in die snavel werd een parfum gestopt. Dat moest de pestmeester beschermen tegen de dodelijke ziekte die miljoenen levens eiste.
De tentoonstelling werd maandag geopend door wethouder Ton Linssen en directeur Wim Reijnders van het museum. Behalve dat je in de tentoonstelling wijzer wordt over hoe het in Nederland rook, leer je ook over hoe er toen gedacht werd over geuren. Zo dacht men dat ziekte via geur werden overgedragen. En dat de geur van vers brood gezond voor je was.

Wachten op privacy instellingen...

'Justus Turcq en het geheim van het pestparfum' is tot en met 21 september te zien in het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.