Oranje Zwart voor het eerst in clubhistorie Europees kampioen, ploeg wint na shoot-outs van Hamburg

6 april 2015 om 18:47
De hockeymannen van Oranje Zwart uit Eindhoven hebben voor het eerst in de historie de EHL gewonnen. Na het nemen van shoot-outs werd drievoudig winnaar UHC uit Hamburg verslagen. "De ontlading was enorm", zei Bob de Voogd na afloop.

5300 mensen hadden een kaartje gekocht voor de finaledag van de EHL en dus was er ondanks het matige weer een mooie sfeer in Bloemendaal. Zeker ook door het fanatieke publiek van UHC, dat zich ondanks een bierdouche van enkele Nederlandse fans enthousiast achter de Hamburgers schaarde.
Oranje Zwart verdiend op voorsprong Beide teams begonnen afwachtend, maar naarmate het eerste kwart vorderde nam OZ het initiatief. Dat leverde na twaalf minuten de eerste strafcorner op, maar die ging er niet in door goed verdedigend werk van UHC. De tweede corner van Mink van der Weerden, drie minuten later, ging naast.
In het tweede kwart scoorde OZ alsnog. Na een mooie aanval over rechts, scoorde Bob de Voogd. Daarna kwam er wat druk van UHC en dat leverde de Duitsers twee strafcorners op, maar de Eindhovenaren gaven geen krimp. Zo ging de ploeg van Michel van den Heuvel met een terechte voorsprong rusten.
OZ geeft voorsprong toch nog weg OZ begon in het derde kwart sterk, de ploeg was vastberaden om de eerste EHL-titel binnen te slepen. Na vijf minuten was er een enorme kans op 2-0. Galema omspeelde de Duitse doelman, maar Bob de Voogd kon de bal vanuit een moeilijke positie nét niet in het lege doel tikken. Na twaalf minuten kreeg UHC een strafcorner, maar OZ wist die weg te werken.
UHC begon het vierde kwart met twee strafcorners, maar ook deze keer slaagde OZ er in om de voorsprong vast te houden. In de derde minuut van het vierde kwart kreeg Mink van der Weerden een kans aangeboden door Niek van der Schoot, maar hij miste het doel. Even later kreeg OZ de rekening gepresenteerd. Niklas Bruns profiteerde optimaal de gele kaart van Sander Baart en maakte acht minuten voor tijd gelijk: 1-1.
Shoot-outs moeten opnieuw uitkomst bieden Daarna ging OZ op volle kracht voor de winnende, maar Mink van der Weerden zag zijn strafcorner opnieuw gestopt worden. Doelpunten vielen er daarna niet meer en dus moesten shoot-outs opnieuw de winnaar aanwijzen. Daarbij moedigde het publiek van Bloemendaal, dat de halve finale na shoot-outs verloor van OZ, de Duitsers aan. Na vier shoot-outs voor beide teams stond het 2-2. Jonas Furste mocht toen voor de Duitsers proberen om Vanasch te verschalken. Dat lukte, nadat de keeper van OZ de bal twee keer wegtikte.
De videoscheidsrechter bepaalde, na lang beraad, dat de Duitser teveel tijd had genomen en keurde zijn poging niet goed. Daarna was het aan Thomas Briels om zijn team net als in de halve finale naar de winst te leiden. Maar via keeper Jacobi en de lat miste ook hij.
OZ winnaar na bizarre serie shoot-outs Nu was het weer om en om. Nadat De Voogd en Furste hadden gescoord, misten Baart en Korn. Zo bleef de spanning om te snijden. Rizwan Muhammad bleef cool en zette OZ weer op voorsprong, Vanasch stopte vervolgens de shoot-out van Rabente. Maar omdat de Duitsers protesteerden, moest er met feesten gewacht worden tot de videoreferee zijn werk had gedaan.
Die besliste dat de Duitsers een strafbal kregen, omdat Vanasch een overtreding gemaakt zou hebben. Die strafbal ging erin door Moritz Furste. En dus was er ook om vijf over vijf nog geen beslissing (de wedstrijd was om drie uur begonnen). Briels en Jonas Furste misten allebei. Reckers en Fuchs scoorden allebei. Daarna miste Moritz Furste, dankzij een redding van Vanasch: "Ik ben hier om shoot-outs te stoppen. Maar Furste is een superspeler en daarom is het onbeschrijfelijk dat ik deze stop." Na de misser van Furste lag de druk bij Bob de Voogd. Toen hij in twee instanties scoorde was de euforie enorm! Na 22 shoot-outs was OZ winnaar van de EHL.
De Belgische keeper Vincent Vanasch was net als gisteren de held: "Gisteren pakte ik ook al een paar belangrijke shoot-outs. We zijn zo blij dat we na die verloren finale van vorig jaar, tegen een ander Duits team, nu wel hebben gewonnen. Ik ben hier dit begin dit jaar gekomen om dit soort wedstrijden te spelen en ben heel blij dat ik bij Oranje Zwart speel."
'De Duitsers zaten al in de bus en nog hadden we niet gewonnen'Coach Michel van den Heuvel vond de manier waarop de shoot-outs verliepen maar niets. "Dit is onmenselijk, om mensen drie minuten te laten wachten om te horen of ze gescoord hebben. Shoot-outs zijn leuk, het spektakel is geweldig, maar door dat gedoe met die videoreferee wordt er teveel gevraagd van mijn spelers.
Uiteraard was hij wel heel blij met de eerste EHL-titel voor zijn club: "Uiteindelijk is het gewoon geweldig wat we gedaan hebben. Je wint pas van Duitsers als ze in de bus zitten en deze keer was de bus al in Duitsland en hadden we nog niet gewonnen."