Video

Burgemeester Boelhouwer wil meer praten met Turkse gemeenschap Rijen na omstreden interview

6 april 2015 om 22:43 • Aangepast 21 november 2020 om 19:07
nl
Burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen gaat in op een voorstel uit de Turkse gemeenschap in de gemeente om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan. Dat zei hij maandagavond toe in een volle Imami Azam-moskee. Aanleiding is een omstreden interview in de Volkskrant. Tot drie keer toe bood de burgemeester hier zijn excuses voor aan.
Profielfoto van
Geschreven door

In het interview met de krant zei de burgemeester dat alle inwoners van Turkse komaf in Rijen op de hoogte zouden zijn van illegale drugspraktijken in de gemeenschap.
De burgemeester bood daar eerder al zijn excuses aan, die werden geaccepteerd door de Turkse gemeenschap. Maandagavond konden leden van die gemeenschap in gesprek met Boelhouwer.
De burgemeester bleef wel bij zijn standpunt dat mensen van Turkse komaf oververtegenwoordigd zijn in de misdaadcijfers in Gilze en Rijen.

Wachten op privacy instellingen...

Boelbouwer beloofde in de moskee regelmatig in gesprek te blijven met de Turken in zijn gemeente.
Wel stelde de burgemeester voorwaarden. Zo stelt Boelhouwer dat ‘het beheersen van de Nederlandse taal ook besproken moet kunnen worden om daar verbetering in te krijgen’. Ook wil de burgemeester de hoge schooluitval onder jongeren bespreekbaar maken.

Wachten op privacy instellingen...

Geen spijt van interviewBoelhouwer zei maandag in de moskee dat hij de uitspraken enkel deed omdat hij vreesde voor de veiligheid van zijn inwoners. "Ik hoef u niet uit te leggen wat er gebeurt als je een hennepkwekerij op zolder hebt en daarnaast liggen kinderen te slapen bij de buren", waarschuwde de burgemeester voor brandgevaar.
De burgemeester heeft geen spijt van het interview in de Volkskrant. "Ik had het misschien iets anders moeten formuleren maar het is goed dat het onderwerp nu bespreekbaar is geworden."
De burgemeester werd uitgenodigd voor het gesprek door Ismail Aydin, de voorzitter van het bestuur van de Imami Azam-moskee.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.