Video

Emotionele oproep Frans en Gerrit uit Rijen na diefstal 150 vliegers: Geef ons levenswerk terug!

7 april 2015 om 15:56 • Aangepast 21 november 2020 om 19:06
nl
Frans van Loon en Gerrit Smeulders uit de Van Hogendorpstraat in Rijen zijn ten einde raad. Dieven hebben zaterdagochtend hun aanhanger met daarin 150 zeer bijzondere vliegers gestolen. "De aanhanger maakt ons niet veel uit, maar geef alsjeblieft ons levenswerk terug", zegt de geëmotioneerde Gerrit.
Profielfoto van
Geschreven door

Het gaat om een unieke vliegercollectie met 3D-vliegers in allerlei vormen zoals hondjes, Nemo en zeepaardjes. De vliegers zijn tussen de tachtig centimeter en twaalf meter doorsnede.
Zeldzame Tetavanbell-vliegerOok zit er een Tetavanbell tussen, een enorme matrasvlieger waar er maar twee van zijn in Europa. Naast de vliegers zaten er zo'n twintig lijnen in de aanhanger. De totale buit: zo'n 30.000 euro.
Vliegers maken is al dertig jaar een hobby van Gerrit. Alle exemplaren maakte hij zelf op zijn naaimachine. Samen met buurman Frans toonde hij de vliegers in veel landen in Europa.
Wat moeten de dieven ermee?Wat de dieven met de vliegers moeten, weten Frans en Gerrit niet. "Het vergt enorm veel kennis om deze bijzondere exemplaren op te laten", zegt Gerrit.
Ook verkopen is vrijwel onmogelijk. "Iedereen in de vliegerwereld kent onze collectie", aldus Frans.
VliegershowVolgende maand zouden Gerrit en Frans naar een grote vliegershow in het Belgische Oostende gaan. De twee zijn vastberaden dat ze daar naar toe kunnen.
Gerrit is ondertussen met zijn naaimachine weer begonnen met het maken van nieuwe vliegers. "Om de hele collectie weer opnieuw te maken, heb ik zeker vijf jaar nodig."
Politie zoekt getuigenDe witte aanhanger was afgesloten met een disselslot en had een wielklem. De dieven sloegen zaterdagochtend tussen halfacht en halfelf toe. De politie is op zoek naar mensen die meer informatie hebben over de diefstal.[Tweet:Body:https://twitter.com/erik_peeters/status/585400006087172096]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.