Raad voor Cultuur vindt dat Brabantse festivals rijksgeld verdienen

8 april 2015 om 13:00
nl
Het rijk moet in de toekomst meebetalen aan culturele festivals. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een woensdag verschenen nota over de toekomst van het landelijk cultuurbeleid. Festivals dringen al langer aan op rijkssteun. Brabant heeft een aantal belangrijke culturele festivals als De Boulevard, Incubate, November Music en Circo Circolo. Tot nu toe was de regel dat festivals niet voor rijkssubsidie in aanmerking komen.
Geschreven door

De Raad voor Cultuur presenteerde woensdagochtend in Den Haag een 'Agenda voor Cultuur'. Het is een advies aan de minister over de grote lijnen voor het Nederlands cultuurbeleid in de nabije toekomst. Wat de minister met het advies doet, is nog niet bekend. En het is een advies over landelijke lijnen waarbij nog moeilijk in te schatten is wat de gevolgen voor Brabant zijn.
Veel en divers publiekDe Raad voor Cultuur spreekt zich dus in ieder geval uit voor de culturele festivals. De organisatie prijst ze als 'plekken waar veel en divers publiek' op afkomt en die daarom rijkssteun verdienen. De Brabantse festivals dringen al langer aan op extra rijkssteun, maar tot nu toe was dat tevergeefs.
De Raad voor Cultuur wil dat stadsregio's een eigen cultuurbeleid gaan opstellen. De Brabantse steden worden nadrukkelijk genoemd als steden waar de komende jaren met zo'n nieuw beleid geëxperimenteerd kan worden. Kern van het idee is dat de stadsregio een plan maakt vóór dat het Rijk de rijkssubsidies gaat verdelen. De Brabantse steden zouden dan wel samen zo'n plan moeten maken.
Opera Zuid Het rapport geeft een schot voor de boeg bij Opera Zuid. Het gezelschap wordt niet bij naam genoemd, maar de raad vraagt zich af of de bestaande operagezelschappen na de bezuinigingen in de afgelopen jaren nog wel effectief kunnen werken.
Er moet geld bij, schrijft de Raad voor Cultuur, of het overgebleven geld kan beter aan één organisatie worden besteed. En dat zou een fusie betekenen van Opera Zuid en de Nederlandse Reisopera in Enschede.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.