Na treinbotsing nog geen duidelijkheid over extra veiligheidsmaatregelen aan spoor in Tilburg

7 april 2015 om 18:58
nl
Met de gemeente Tilburg zijn nog geen concrete afspraken gemaakt over extra maatregelen rond het spoor die het vervoer van gevaarlijke stoffen door de gemeente veiliger maken. Dat zegt staatssecretaris Mansveld in antwoord op Kamervragen die het CDA stelde naar aanleiding van de treinbotsing in Tilburg. Bij het ongeluk lekte uit een goederentrein de gevaarlijke stof butadieen.
Geschreven door

Met de Drechtsteden zijn wel afspraken gemaakt. Zo bouwen Dordrecht en Zwijndrecht minder in de buurt van het spoor.
Geen risicoverlagingVolgens Mansveld heeft dat in Tilburg geen zin, omdat het volgens haar nauwelijks bijdraagt tot verlaging van de kans op veel slachtoffers bij een ongeluk met een trein met gevaarlijke stoffen. Deskundigen zeiden eerder tegen Omroep Brabant dat dit juist wel beter zou zijn voor de veiligheid. Ook is het volgens de staatssecretaris nog niet duidelijk of en welke extra maatregelen aan de spoorinfrastructuur in Tilburg voor een veiligere situatie kunnen zorgen.
In Tilburg ligt al langer het plan om een derde en vierde perron te maken op het station. Mansveld laat weten dat bij de uitwerking van dat plan ook aandacht wordt besteed aan 'mogelijke extra veiligheidsmaatregelen in en aan het spoor'.
'Hoeveelheid niet te voorspellen'Door werk aan de Duitse kant van de Betuweroute, rijden er de komende tijd meer goederentreinen met gevaarlijke stoffen om via Brabantse steden. Hoeveel er dat zijn is volgens Mansveld moeilijk te voorspellen. "Dit is afhankelijk van marktomstandigheden." Veel Brabantse gemeenten maken zich zorgen over de toename van de goederentreinen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.