Minister wil onderzoek naar alternatieve routes 380kV hoogspanningslijn, ondergronds een optie

7 april 2015 om 20:03
nl
Minister Henk Kamp van Economische Zaken neemt de zes alternatieve routes voor de 380kV hoogspanningslijn door West-Brabant serieus. Hij wil dat een extern bureau de alternatieve routes gaat toetsen. Ook moet bekeken worden of de hoogspanningslijn niet deels ondergronds kan worden aangelegd.
Geschreven door

Dat blijkt uit het debat in de vaste kamercommissie voor Economische Zaken over het omstreden hoogspanningstracé. Het eerste plan van de minister, het zogenoemde zuidelijk tracé, viel zo slecht in Brabant dat provincie, gemeenten en actiegroepen met alternatieve routes kwamen. De hoogspanningsmasten stonden te dicht op woonwijken en gingen dwars door natuurgebieden, vonden de bezwaarmakers.
OndergrondsDe minister zei ook dat hij onderzoeksbureau Deltares wil laten onderzoeken of een deel van de hoogspanning ondergronds kan. Ook daar moet onderzoek naar gedaan worden. Volgens de minister is het duurder en er moet een brede strook kaal kunnen worden gemaakt en gehouden. Energiebeheerder Tennet kijkt daarom ook naar Duitsland waar deels al hoogspanning ondergronds is aangelegd. Er is hernieuwde belangstelling om dat ook in Brabant te onderzoeken.
VertragingKamp stelt de beslissing over de route tussen de provincie Zeeland en Tilburg daarom nog even uit. De minister is bereid om een vertraging van een jaar te accepteren. Hij hoopt na het zomerreces de kamer opnieuw te informeren over de plannen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.