Video

Unieke 'junkrat' vol vrolijke rommel in Hoogerheide: 'Dit is nooit de bedoeling geweest''

8 april 2015 om 09:00
nl
Voordat je het in de gaten hebt, sta je tien minuten naar de motor van Werner Beinhart uit Hoogerheide te kijken. De tweewieler is behangen met uiteenlopende spullen: een ouderwetse telefoon met draaischijf, een schoenzool met een sticker '15 procent korting', een vriesvakje en badmintonshuttle.
Geschreven door

De 41-jarige Beinhart kocht zijn Honda CX500 uit 1981 in 2001. Hij wilde een zogeheten rat bike. Dit zijn motorfietsen die voor zo min mogelijk geld rijdend worden gehouden. Rat bikes zijn er in verschillende soorten. Die van Beinhart wordt een junkrat genoemd. Ofwel: een motorfiets volgehangen met rommel.
In 2003 hing de Hoogerheidenaar de eerste sleutelhangers aan zijn Honda. Al snel was het eind zoek. "Dit was nooit de bedoeling", wijst hij naar de rijkelijk gedecoreerde motorfiets. Zowat ieder onderdeel is behangen met rommel.
RommelmarktenDe spullen krijgt hij op allerlei manieren aangeleverd. "Ik krijg veel van mensen. Ze nemen bijvoorbeeld sleutelhangers mee van vakantie." Soms snuffelt Beinhart rond op rommelmarkten. Toch moet een voorwerp écht leuk zijn, wil het in aanmerking komen voor een plaatsje aan de motor. Een tijdje terug had iemand een kleine knuffel op zijn zadel gezet, toen hij even boodschappen aan het doen was. "Die knuffel heb ik voor op de motor gezet. Iedere keer als ik die zie, moet ik lachen."
KnipperlichtDat zijn tweewieler vol prullaria hangt, heeft hem nooit een boete opgeleverd. Wel wees een agent hem eens op spullen die voor een knipperlicht bungelden. Die heeft hij verwijderd. "Ik let op de veiligheid. Ik zorg ervoor dat er niet te veel wappert en wiebelt." De spullen maakt hij vast met ijzerdraad, duct tape en tiewraps. Af en toe knipt hij wat spullen van de motor af om plaats te maken voor nieuwe items.
Hondje RoyBeinhart gaat vaak op pad met de rat bike. Zo maakt hij toertochten en bezoekt hij motormeetings in binnen- en buitenland. Tot enkele maanden geleden ging Roy, zijn hondje, altijd mee. Het dier overleed in januari. Roy zat altijd met een zonnebril op in een tas op de tank. "Als we harder reden dan 80 kilometer per uur dook hij achter het windschermpje."
Beinhart krijgt altijd veel reacties als hij ergens met zijn motor komt. Inmiddels hebben motorbladen en andere media interesse getoond om aandacht te besteden aan zijn creatie.
Thuisfront"De meeste reacties zijn positief." Alleen sommige motorrijders die hun motor liever netjes houden, laten merken dat ze de junkrat maar niets vinden.
Het thuisfront is eveneens wat minder enthousiast. „Mijn vriendin vindt het afschuwelijk", lacht Beinhart. „Maar zij zegt: Dit ben jij nu eenmaal'." De Hoogerheidenaar noemt de volgehangen CX500 zijn trots.
Hij heeft overigens ook een keurige Honda Goldwing: "Dat is mijn pronkstuk. Op die motor stapt mijn moeder nog wel achterop, maar op deze niet", lacht Beinhart terwijl hij naar de junkrat wijst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.