Amersfoort moet Eindhovense pedoseksueel Sytze van der Velde schadevergoeding betalen - Omroep Brabant

Amersfoort moet Eindhovense pedoseksueel Sytze van der Velde schadevergoeding betalen

8 april 2015 om 14:35
nl
Amersfoort moet aan pedoseksueel Sytze van der Velde uit Eindhoven 4000 euro schadevergoeding betalen omdat de gemeente zijn verblijfplaats vorig jaar onthulde. Dat bepaalde de rechtbank in Utrecht woensdag.
Geschreven door

Volgens de rechter was er onvoldoende reden om de woonplaats van de 67-jarige zedendelinquent bekend te maken aan de medebewoners van het appartementencomplex in Amersfoort en het eronder gelegen kinderdagverblijf.
Er was volgens de rechtbank geen aanwijzing voor onrust of directe dreiging. "Van de gemeente had in de gegeven omstandigheden een meer terughoudende wijze van informatievoorziening mogen worden verwacht", staat in de uitspraak.
Zwervend bestaanVan der Velde is veroordeeld voor ontucht met minderjarige jongeren. Zijn zaak werd in 2009 landelijk bekend toen burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod oplegde voor heel Eindhoven. In 2013 kwam hij definitief vrij en sindsdien leidde hij een zwervend bestaan.
OnrustHij vond vorig jaar zelf een huis in Amersfoort. De bekendmaking van het adres van Van der Velde leidde tot onrust in de wijk in Amersfoort. Er moest beveiliging worden geregeld. Buurtbewoners waren vooral kwaad omdat hij boven een kinderdagverblijf woonde.
In juni bleek dat Sytze van der Velde binnen een week moest vertrekken uit Amersfoort. Gebeurde dit niet, dan kon zijn veiligheid volgens de bewoners niet worden gegarandeerd.
Van der Velde stapte naar de rechter en eiste 20.000 euro schadevergoeding van de gemeente.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.