Gemeente Breda: NAC-stadion veilig bij normaal gebruik, geen extra maatregelen

8 april 2015 om 17:21
nl
Het stadion van voetbalclub NAC in Breda is veilig bij normaal gebruik. Extra maatregelen zijn op dit moment niet nodig. Het college van Breda herhaalt dat woensdag in een brief aan de gemeenteraad nadat er zorgen waren geuit door een adviesbureau over de constructie van de hoofdtribune.
Geschreven door

Wethouder Bernie van den Berg laat weten dat onder normaal gebruik wordt verstaan dat het stadion tijdens thuiswedstrijden vol is.
Uitingen van vreugde of teleurstelling horen daarbij maar geen springende mensenmassa waar adviesbureau ABT in een uitleg aan de gemeenteraad zijn zorgen over uitspreekt.
Geagiteerde wethouder: 'Ik vind het gênant'Volgens Van den Berg loopt het zo'n vaart allemaal niet. "Om een hele grote betonconstructie in cadans te brengen vergt maandenlange training voor duizenden mensen. Alles afwegende garanderen we de veiligheid bij normaal gebruik. Ik kan niet uitsluiten dat ik zaterdag zelf ga springen. Op de hoofdtribune."
Met de kritiek van D'66 dat de wethouder risico neemt, kan Van den Berg niets. "Als, dan.... We hebben alles afgewogen. Wij hebben niets te winnen als we mensen in onveiligheid brengen. Ik vind het bijna gênant worden."
Adviesbureau ABTVorige maand kreeg de gemeenteraad een technisch ingewikkeld rapport over de problemen met de hoofdtribune van het stadion dat eigendom is van de gemeente. Een ander ingenieursbureau constateerde toen dat de tribune niet voldoet omdat elementen te ver doorbuigen en scheuren in het beton te groot zijn. Maar gevaar voor bezoekers was er niet.
Oppositiepartij D66 liet een nadere uitleg maken van het rapport door adviesbureau ABT. Het bureau legde aan D66 uit dat de sterkte van de tribune-elementen mogelijk onvoldoende is voor een springende mensenmassa. D66 en VVD vroegen daarom om extra maatregelen voor de veiligheid van het publiek.
NAC-directeur: 'Politiek spel'Directeur Justin Goetzee van NAC is bijzonder ontstemd over de hele gang van zaken. "Ik ben teleurgesteld, natuurlijk is een veiligheid een enorm belangrijk issue. Maar de urgentie die er nu aan wordt gegeven is overtrokken. Beide rapporten kunnen de urgentie niet bevestigen. Het is niet gevaarlijk. Ik krijg meteen het gevoel dat dit een issue is tussen coalitie en oppositie. Daar zijn wij de dupe van. Deze onrust kunnen wij niet gebruiken."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.