Den Bosch draait tijd niet terug: monumentale stationsklok blijft ondanks protest in Veghel

8 april 2015 om 18:47
nl
De voormalige stationsklok van het in 1995 gesloopte Bossche NS-station keert definitief niet meer terug naar de Brabantse hoofdstad. De klok wordt in gebruik genomen bij Jumbo Food Experience in Veghel. Het college van Den Bosch vindt dit een goede herbestemming en ziet er niets in de verhuizing terug te draaien.
Geschreven door

Een reportage van Omroep Brabant schudde de Bossche politiek onlangs ruw wakker. Uit het item bleek dat de gerestaureerde stationsklok de tijd gaat aangeven bij de nieuwe Jumbo Food Experience in Veghel. Het Bosch Belang zei dat 'elke echte Bosschenaar daarvan pijn aan zijn hart krijgt'.
De klok was een cadeau aan Den Bosch van de PNEM, de voorganger van Essent. Toen elf jaar geleden bleek dat er geen plek meer was voor het gevaarte van zeven ton, besloten NS en de gemeente de klok weer terug te geven. Essent schonk het monumentale stuk aan Museum SIEMei in Veghel, dat de stationsklok restaureerde.
'Goede herbestemming'De Bossche Volkspartij was ontstemd en vroeg de gemeente Den Bosch 'tot het uiterste te gaan' om het cultureel erfgoed van Den Bosch terug te krijgen. Het college gaf daarop aan dat de Food Experience 'een goede herbestemming' is. Er is voor ons geen reden om de klok te verwerven en een plek te zoeken."
Het college benadrukt dat de stationsklok op het moment van de sloop geen beschermde status had. Ander mobiel erfgoed, zoals de kerkbanken van de Lutherse kerk, hebben dat wel.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.