Video

Informateur Swinkels wil voortzetting provinciale coalitie VVD, CDA en SP

8 april 2015 om 21:37 • Aangepast 21 november 2020 om 19:05
nl
Er moet in Brabant opnieuw een college komen van VVD, CDA en SP. Dat vindt informateur Gerrit-Jan Swinkels op basis van de gesprekken die hij vorige week met alle partijen heeft gevoerd. De drie partijen willen hun samenwerking graag voortzetten, ook al hebben ze de kleinst mogelijke meerderheid van 28 zetels.
Profielfoto van
Geschreven door

Swinkels heeft onderzocht of het college uitgebreid zou kunnen worden met D66, dat op 18 maart een verkiezingswinst boekte van vijf naar zeven zetels.
Gevolg daarvan zou zijn dat het aantal gedeputeerden uitgebreid zou moeten worden van vijf naar zeven. Maar dat wilde het CDA niet. Swinkels heeft daarop besloten niet te streven naar een coalitie met vier partijen.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens Swinkels is het wel mogelijk dat VVD, CDA en SP na de formatie bij een kleine partij gedoogsteun zoeken, maar hij ziet dat niet als onderdeel van de formatie.
Twistpunt: de RuitBelangrijk twistpunt in de nieuwe coalitie zou de aanleg van 'de Ruit' bij Eindhoven kunnen zijn, de autoweg vanaf de A50 via Helmond naar de A67. VVD en CDA zijn sterk vóór. De SP is tegen nieuw asfalt, en noemt een weg door het Dommeldal 'een breekpunt'. Fractievoorzitter Nico Heijmans vindt dat VVD en CDA moeten afzien van de plannen voor die weg.

Wachten op privacy instellingen...

Uit de gespreksverslagen met de informateur blijkt dat de VVD ervan uit gaat dat de partijen elkaar uiteindelijk zullen vinden in 'het feit dat er iets gedaan moet worden aan de problemen met bereikbaarheid in die regio'.

Wachten op privacy instellingen...

Kijk voor al het nieuws over de verkiezingen van 2015 op onze themapagina www.omroepbrabant.nl/brabantkiest

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.