Opera Zuid wil nog niet weten van een fusie met de Reisopera in Enschede

9 april 2015 om 14:44
Opera Zuid-directeur Miranda van Kralingen wil nog niet weten van een fusie van haar organisatie met de Nationale Reisopera in Enschede. Die suggestie werd deze week gedaan in een advies van de raad voor Cultuur aan cultuurminister Jet Bussemaker.
Geschreven door

In een eerste reactie zegt Van Kralingen dat het advies van de Raad voor Cultuur wel erg snel komt na de laatste bezuinigingsronde. Zij vindt dat de operaorganisaties wat meer tijd moeten krijgen om zich in de nieuwe situatie te bewijzen. Ook vindt ze dat het operapubliek erbij gebaat is als er meer operagezelschappen zijn met een 'gevarieerd aanbod'.
VersnipperdNaast de Nationale Opera in Amsterdam heeft Nederland op dit moment twee gesubsidieerde operagezelschappen. Opera Zuid in Maastricht en De Reisopera in Enschede.
Woensdag publiceerde de Raad voor Cultuur een advies aan cultuurminister Jet Bussemaker over het Nederlands cultuurbeleid in de nabije toekomst. Op de allerlaatste pagina van het rapport stelt de Raad een fusie voor tussen Opera Zuid en de Reisopera. Volgens de Raad zijn beide organisaties door de bezuinigingen zó getroffen dat de vraag is of zij nog goed kunnen functioneren. "Het budget is niet toereikend en te veel versnipperd."
Extra budgetDe Raad schrijft ook dat theaters een beroep doen op buitenlandse operaproducties omdat de vraag groter is dan het aanbod. Het advies luidt letterlijk: "Zoek met lokale overheden extra budget voor reizend opera-aanbod of concentreer het geld bij één organisatie."
Veel Brabanders kennen Opera Zuid van de jaarlijkse Opera op de Parade in Den Bosch.

Tip ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...