Video

‘Ik wil mijn familie niet samen met moffen op monument', zegt nichtje van Joods gezin

9 april 2015 om 17:53
nl
“Ik wil dat de namen van mijn familie eraf gaan”, zegt Chelly Meijer-Van Dijk, een nichtje van een door de Duitsers vermoord Joods gezin uit Geffen. Ze is boos omdat ‘stiekem’ stenen zijn toegevoegd aan het oorlogsmonument in Geffen. Daarop staat, behalve de namen van Joodse slachtoffers, de naam van de 16-jarige Johan Schel. Hij kwam ook uit Geffen, maar vocht voor de Duitsers.
Geschreven door

Dat een Duitse soldaat nu met naam genoemd staat naast een steen waarop haar overleden familieleden staan, doet Chelly pijn. Ze is het nichtje van het vermoorde gezin Van Dijk en overleefde de oorlog, in tegenstelling tot haar oom, tante, neefjes en nichtjes.
Hevig verzetDe gemeente Maasdonk wilde in 2012 al een monument plaatsen voor zowel de Joodse als de Duitse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat stuitte op hevig verzet.
“Ik wil mijn familie niet samen met moffen op één herdenkingsmonument, zeker geen verzoeningsmonument", zegt Chelly. "Ik kan niet uit naam van mijn vermoorde familie zeggen: zand erover."
'Zelf gekozen'Op een van de bijgeplaatste stenen staan de namen van het Joodse gezin Van Dijk. Op de andere steen staan de overige Geffense oorlogsslachtoffers. Daartussen staat ook Johan Schel, een Geffense jongen die als 16-jarige soldaat van het Duitse leger omkwam.
“Ik heb gehoord dat het een jongeman is die zichzelf heeft aangemeld bij het Duitse leger. In mijn ogen was hij dus de vijand", zegt Chelly Meijer-Van Dijk. "Die jongen was maar 16 jaar, maar hij heeft zelf gekozen om naar de Duitsers over te lopen. Mijn neefje van 7 jaar en mijn nichtje van 11 konden niet kiezen.”
'Heel, heel gemeen'Ze vindt het 'sneaky' dat de steen is bijgeplaatst zonder haar op de hoogte te stellen. "Heel vervelend dat daarover geen contact is geweest. Ik heb wel eens een wethouder en de heemkundekring op bezoek gehad. Toen heb ik het proberen uit te leggen. Maar kennelijk is dat niet begrepen. Of juist wel, en hebben ze het daarom net heel stilletjes gedaan. Wat ik heel, heel gemeen vind."
Chelly vindt het prima dat omgekomen Duitsers ook worden herdacht, maar niet in combinatie met de Joodse slachtoffers. Ze is niet de enige die de steen met de Duitse soldaat niet ziet zitten. Federatief Joods Nederland is er woedend over.
Rechtszaak?Het nichtje wil nu dus dat de namen van haar familieleden van de steen worden afgehaald. Ze sluit niet uit dat er een rechtszaak komt om daarvoor te zorgen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.