Taakstraf voor juwelier Sanders van Goldies in Deurne voor verboden wapenbezit

10 april 2015 om 15:10
Juwelier Willy Sanders uit Deurne heeft vrijdag een taakstraf van honderd uur gekregen voor verboden wapenbezit. Met zijn wapen schoot zijn vrouw vorig jaar twee overvallers dood in juwelierszaak Goldies. Ook kreeg de juwelier een voorwaardelijke celstraf van drie maanden.
Geschreven door

[Tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/586486059300691969]
De advocaat van Sanders, Jan-Hein Kuijpers, had gevraagd om een gerechtelijk pardon omdat de juwelier al genoeg gestraft was.
Voorkomen dat mensen zich bewapenenDe rechtbank vindt de feiten daarvoor te ernstig. Bovendien moet worden voorkomen dat mensen zich gaan bewapenen uit angst voor misdrijven zoals overvallen, aldus de rechter. De straf werd wel beperkt vanwege de ingrijpende gevolgen van de overval voor de juwelier en zijn gezin. Het echtpaar lijdt nog dagelijks onder de gevolgen van de overval.
Mogelijk in hoger beroepVolgens advocaat Kuipers overweegt de juwelier in hoger beroep te gaan tegen de taakstraf.
Justitie had een werkstraf van tweehonderd uur geëist, plus een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Dit is fors lager dan de maximale straf van vier jaar cel die in Nederland geldt voor illegaal wapenbezit.
[Tweet:body:https://twitter.com/AlicevanderPlas/status/586485198663057408]
Vechten voor zijn levenDe eis van justitie was lager, omdat de juwelier tijdens de roemruchte overval voor zijn leven moest vechten. Toch wilde het Openbaar Ministerie dat hij straf kreeg. Illegaal wapenbezit leidt volgens justitie namelijk tot escalatie, wat die bewuste 28 maart ook gebeurde.
De juweliersvrouw die de twee overvallers doodschoot met het wapen van Sanders, wordt niet vervolgd. Zij handelde volgens de rechter uit noodweer. De vrouw opende het vuur op twee overvallers toen haar man in hun winkel werd aangevallen. De twee overvallers overleden ter plekke.
'Derde overvaller'De zogenoemde ‘derde overvaller’ van juwelier Goldies, die de twee daders hielp met de overval, kreeg deze week te horen dat hij drie jaar de cel in moet. Hij was twee weken voor de overval de juwelierszaak in geweest om de winkel te verkennen.

Wachten op privacy instellingen...