NK-metselen voor jonge metselbinkies in Breda: ‘Wij zijn de jongens van de bouw’

9 april 2015 om 20:56
nl
Het gaat steen voor steen en voeg voor voeg. In Breda wordt het Nederlands kampioenschap metselen gehouden. Het NK-metselen, voor jong aanstormend talent, vindt voor de 63e keer plaats.
Geschreven door

Op het terrein van de Bouwschool Breda aan de Biesdonkweg zijn twaalf 'mannekes' keihard aan het werk. De twaalf jonge metselaars werken aan twaalf stenen zitbanken, zogeheten zitelementen.
De banken blijven na het NK op het schoolplein staan, zodat iedereen in de pauze straks even kan gaan hangen.
MetselbinkiesDe twaalf jonge ambachtslieden die in Breda meedoen, zijn de besten in hun vak. Via regionale voorronden zijn ze geselecteerd voor het NK in Breda, dat alweer voor de 63e keer wordt gehouden.
Opvallend is dat van veel deelnemers de vader en zelfs ook de opa metselaar is. De 'metselbinkies' worden tijdens het NK onder meer in de gaten gehouden door Jo Bogers, juryvoorzitter en een ouwe rot in het vak.
"Ik heb jarenlang in de restauratie gezeten." Hij noemt onder meer vestingstad Woudrichem, in de jaren zestig van de vorige eeuw werd het stadje grondig gerestaureerd.
Volop werkVoor jonge metselaars is er volop werk volgens Bogers. "Door de crisis zijn veel oudere vakmensen ontslagen. Nu de economie weer wat aantrekt, neemt de vraag naar vakmensen enorm toe. Deze jonge jongens gaan een gouden toekomst tegemoet omdat er een enorm tekort is aan vakmensen." Ook docent Van Ginneken van de Bouwschool in Breda onderstreept de goede economische vooruitzichten. "Dit zijn straks zeer gewilde vakmensen die flink wat geld kunnen verdienen."
Vrijdag wordt bekend wie zich de beste metselaar van Nederland mag noemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.