Video

Brand op zolder historisch deel gemeentehuis Hilvarenbeek, dak gaat in vlammen op

10 april 2015 om 11:59 • Aangepast 21 november 2020 om 19:03
nl
Een brand heeft vrijdagochtend een deel van het gemeentehuis van Hilvarenbeek verwoest. Het dak ging in vlammen op. Ook is er rook- en waterschade. Niemand raakte gewond.
Profielfoto van
Geschreven door

De brand ontstond volgens burgemeester Ryan Palmen in een technische ruimte op de zolder van het gemeentehuis. Het ging om de zolder van het historische deel, tussen het oude raadhuis en cultureel centrum Elckerlyc.
Medewerker dacht iets te horenDe brand werd rond zeven uur ontdekt. Palmen: “Een medewerker dacht iets te horen, maar was vervolgens aan het werk gegaan. Toen hij dacht brand te ruiken, hoorde hij de brandweer al."
De ambtenaar kon veilig het gebouw verlaten. De overige medewerkers, die later bij het gemeentehuis kwamen, werden opgevangen in het Elckerlyc.
Sein brand meesterDe brandweer rukte met vijf bluswagens en twee hoogwerkers uit. Binnen een uur hadden ze het vuur onder controle. De brandweerlieden blusten nog de hele ochtend na. Naastgelegen gebouwen hielden zij nat om te voorkomen dat die in brand vliegen.

Wachten op privacy instellingen...

Veel bekijksDe brand trok meteen bekijks, zo zei tonprater Jasper van Gerwen uit Hilvarenbeek tegen Omroep Brabant. Volgens hem kwamen sommige inwoners met een kop koffie in de hand op de brand af.
Het gemeentehuis werd tijdens de brand ontruimd, maar was vrijdag wel open voor inwoners. Volgens burgemeester Palmen zijn drie van de vier bouwdelenniet getroffen door de brand. Wel was de dienstverlening vrijdag beperkt.
Werkzaamheden gemeente maandag hervatMaandagmorgen worden de werkzaamheden vanuit het gemeentehuis hervat, meldt de gemeente Hilvarenbeek vrijdagmiddag. Een deel van het pand zal de komende weken niet kunnen worden gebruikt, zo blijkt uit een inventarisatie. Een deel van de medewerkers zal worden ondergebracht in de naastgelegen kantoorruimte op het Vrijthof.
Net na de oorlogHet ontwerp van het historische deel van het gemeentehuis stamt uit 1949 en is van de hand van architect Jos Bedaux. De opdrachtgever was de toenmalige burgemeester Meuwese. Met het ontwerp kreeg Bedaux landelijke bekendheid.
Twee jaar geleden werd het gemeentehuis deels verbouwd. De nieuwbouw is niet getroffen door de brand. Volgens burgemeester Palmen doet de brand in het oude deel van het gebouw 'pijn', maar lijkt de schade dankzij de betonnen vloer mee te vallen. Er is wel rook- en waterschade, maar de hoogte van de schade is nog niet bekend.
Plein bleef verder gespaardHet gemeentehuis staat aan de Vrijthof, een vierkant plein dat het middelpunt van Hilvarenbeek vormt. Het plein bleef verder gespaard en dat is maar goed ook: er staan bijzondere bouwwerken, waaronder twee kerken. Ook zijn er twee oude lindebomen te vinden, eentje uit 1676 en een uit 1923.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.