'Lang zal hij smurfen, in de gloria!' Pierre Kartner wordt 80, maar weet niet van ophouden

11 april 2015 om 10:55
nl
Pierre Kartner, beter bekend als Vader Abraham, viert zaterdag zijn verjaardag. De geestelijk vader van onder meer 'Het kleine café aan de haven' en 'Het Smurfenlied' wordt 80 jaar oud. "Aan stoppen denk ik nog lang niet", laat de Bredase zanger en liedjesschrijver aan Omroep Brabant weten.
Geschreven door

Pierre, die in 1935 werd geboren in het Gelderse Elst, viert het feest samen met familie. Hoe en waar dat gaat gebeuren, houdt hij privé. "Daar hebben we bewust voor gekozen."
'Passie'Tachtig jaar jong of oud, Kartner blijft zelf nuchter onder de leeftijd. "Ik blijf gewoon doen waar nog steeds mijn passie ligt: optreden!"
Toch laat hij zijn jubileumjaar niet zomaar voorbijgaan. In de tweede helft van dit jaar komt hij in ieder geval voor zijn fans nog met een mooi collectorsitem: een 4-cd-box met bekende hits en niet eerder uitgegeven liedjes.
Van chocoladegieter tot bolhoedVader Abraham, altijd getooid met bolhoed, won op zijn achtste jaar zijn eerste talentenjacht. Tot de grote doorbraak met het Smurfenlied in het Schlagerfestival, werkte hij onder meer als slecht betaalde chocoladegieter in Antwerpen.
Eind jaren zestig kreeg Kartner landelijk succes met liedjes die hij schreef voor de groep Corrie en de Rekels, waaronder 'Huilen is voor jou te laat'. De afgelopen decennia zette Pierre Kartner meer dan zestienhonderd nummers op de plaat.
Grootste artiest van Nederlandse liedHij is een van de succesvolste artiesten in de Nederlandse Top 40 ooit. Zo was hij ook verantwoordelijk voor 'De clown' van Ben Cramer en 'Manuela' van Jacques Herb.
De hits van Kartner zijn over de hele wereld vertaald. Hij verkocht wereldwijd ruim 25 miljoen platen met het Smurfenlied. Zijn nummer 'Het kleine café aan de haven' is overgenomen door meer dan 250 artiesten, zoals Demis Roussos, Engelbert Humperdinck en James Last. Het nummer stond in Duitsland tien weken nummer één in de hitparade.
Nana Mouskouri en Peter AlexanderDe Bredanaar schreef ook voor internationaal bekende solisten en groepen als Nana Mouskouri, Peter Alexander, Joe Dasin en de Dubliners.
Door de wereldwijde hits moeten inmiddels twee miljard mensen Vader Abraham kennen. Zo werd 'Padre Abraham' in 1983 verkozen tot de populairste artiest van Mexico. Het Smurfenlied heet in de Spaanse vertaling 'La canción de Los Pitufos' en was daar een enorme hit.
CarnavalVader Abraham staat niet op de laatste plaats bekend om zijn aanstekelijke carnavalskrakers 'Uche uche' en 'Vader Abraham had zeven zonen'.
Hij is een graag geziene artiest in het carnavalsprogramma 3 Uurkes Vurraf van Omroep Brabant.
AwardsIn februari werd hij in het zonnetje gezet met de Omroep Brabant Oeuvreprijs. De prijs past in een lange lijst met onderscheidingen, waaronder Edison en Gouden Harp, die Kartner de afgelopen jaren heeft mogen ontvangen.
Onlangs werd het rijtje aangevuld met de Buma Life Time Achievement Award en de TrosKompas Oeuvre Award.
Felicitaties van andere beroemdhedenRadioverslaggever Koen Wijn maakte een radiomonumentje voor de jarige artiest. Hij sprak onder meer met Frans Bauer, Corry Konings en Mieke.[YouTube:Body:https://youtu.be/NbnltBtScYw][YouTube:Body:https://youtu.be/Hon6rSejsFE][YouTube:Body:https://youtu.be/FuH3ztF6R-0]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.