Video

'Harleydag na vijf jaar terug in Breda, maar zonder motorhesje'

10 april 2015 om 19:00
nl
Na vijf jaar afwezigheid keert de Harleydag weer terug in Breda. Tenminste als het aan de vrijdag opgerichte Stichting Harleydag Breda ligt. Zij zijn al weken in gesprek met de gemeente om het evenement weer nieuw leven in te blazen. Na de Harleydag is er nog vier jaar een spontane No-Harleydag geweest, maar ook die werd vorig jaar verboden op last van de politie.
Geschreven door

De laatste editie van de Harleydag trok ruim 100.000 bezoekers en was daarmee een van de grootste eendagse motorevenement van Europa. De organisatie van toen trok de stekker uit het evenement omdat de politie de ME en een helikopter inzette zonder overleg. Dat ging zijn doel van het organiseren van een gezinsdag voorbij.  
Vorig jaar werd ook de alternatieve No-Harleydag verboden op last van de politie vanwege de angst voor ongeregeldheden tussen landelijke motorbendes.  
MaatregelenDe 'Stichting Harleydag Breda' is al weken in gesprek met de gemeente om met name de zorgen om de veiligheid weg te nemen. Initiatiefnemer en voorzitter van de stichting is Rob Boeken. "Iedereen is welkom maar zonder dat hesje", vertelt hij. Met 'dat hesje' doelt Boeken op de hesjes van motorclubs als No Surrender, Hels Angels en Satudarah.
De afgelopen jaren is er bij de officieuze opvolger van de Harleydag, de No-Harleydag, een grote politiemacht op de been gebracht om het evenement veilig te laten verlopen. Dat zal dit jaar niet nodig zijn: "De aantallen van toen gaan we niet meer zien", zegt Boeken.
Minder grootOp de 100.000 bezoekers van 2010 rekent de organisatie niet. Ook worden er geen 6000 deelnemers verwacht. "We rekenen op zo'n 2000 motorrijders, er komen zo'n tachtig marktkraampjes en drie podia met muziek", vertelt Boeken. "Het moet een leuke gezinsdag worden."
De Harleydag wordt traditioneel gehouden op de derde zondag in augustus. Dat is dit jaar op 16 augustus.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.