Vondelingenkamer maandag open in huis bakker Nagelkerke Oudenbosch: 'Ieder kind recht op mooi leven'

10 april 2015 om 12:10
nl
Aan de Markt 45 in Oudenbosch wordt maandag de eerste vondelingenkamer van Brabant geopend. Dat meldt de Stichting Beschermde Wieg. De kamer komt in een gedeelte van het woonhuis van de Oudenbossche bakkersfamilie Nagelkerke.
Geschreven door

In de vondelingenkamer, ook wel babyluikje genoemd, kunnen moeders anoniem om hulp vragen of hun pasgeboren baby's achterlaten. "Voor vrouwen in nood die naar de kamer komen, staat er een hulpverleenster klaar'', laat Barbara Muller van de stichting vrijdag weten.
'Reportage over babyluikjes in Afrika'De vondelingenkamer in Oudenbosch is een initiatief van Jan en Sofie Nagelkerke, eigenaren van de gelijknamige bakkerij en lunchroom in Oudenbosch.
Ze zochten contact met de Stichting Beschermde Wieg nadat ze op televisie een reportage hadden gezien over babyluikjes in Afrika. "Er was toen ook net een dood baby'tje in Nederland gevonden en ik vroeg me af of in ons land al een vondelingenkamertje bestond", vertelt Sofie. "De stichting Beschermde Wieg was meteen enthousiast."
Bakkersfamilie heeft zelf zeven kinderenDe bekende bakkersfamilie wil moeders in nood graag helpen. Baby's zijn Jan en Sofie ook niet vreemd: "We prijzen onszelf dolgelukkig met zeven gezonde en lieve kinderen en gunnen ieder kind een mooi leven."
De ingang van de kamer ligt aan het Jan Gielenplein, een plein naast de basiliek. De ingang heeft geen eigen huisnummer, maar is te herkennen aan het naambord van de Beschermde Wieg.
Derde vondelingenkamer in NederlandDe vondelingenkamer in Oudenbosch is de derde in Nederland. Eerder openden al vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen. Maar daar zijn tot nu toe nog geen baby's neergelegd. Wel heeft een moeder na een gesprek met een vrijwilliger in een vondelingenkamer in Groningen besloten haar kind niet achter te laten.
Het achterlaten van een baby is strafbaar, maar toenmalig staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) liet vorig jaar september weten dat hij vooralsnog niet zou optreden tegen vondelingenkamers. Hij noemde de juridische mogelijkheden om op te treden beperkt.[Youtube:Body:https://youtu.be/A0loIj5G2ZE]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.