Video

Roadburn in Tilburg bedevaartsoord voor 'lieve' mannen met baarden, lang haar en tatoeages

10 april 2015 om 18:43
nl
Tilburg wordt dit weekend overspoeld door liefhebbers van stonerrock, doommetal en donkere psychedelica. Van over de hele wereld komen ze naar 'het' festival voor deze muziekliefhebbers: Roadburn. En daarmee verandert het stadsbeeld flink met veel langharige mannen met baarden en tatoeages. Organisator Walter Hoeijmakers: "Het kan indrukwekkend zijn, maar het zijn lieve mensen. Het lijken wel hippies."
Geschreven door

Het Roadburn Festival duurt vier dagen en is donderdag begonnen. Walter Hoeijmakers wordt ook wel mister Roadburn genoemd. Dit is de twintigste keer met vijf podia in en rondom poptempel 013. "We hebben 4500 bezoekers per dag. Dit is wereldwijd een toonaangevend festival. 80 procent komt uit het buitenland en ziet dit als een pelgrimstocht." Bezoekers komen zelfs uit Australië en Chili.
Merendeel hoger opgeleidDan hebben we het toch nog even over de bezoekers. De meesten hebben lang haar, een baard en dragen donkere kleding. "Dat hoort bij deze muziek. Het is vrijheid van expressie. Het aparte is dat het merendeel hoger opgeleid is, werkzaam in de IT of de verzorging. Of ze hebben een creatief beroep. Deze muziek is een uitlaatklep en inspireert deze mensen."
De festivalgangers krijgen honderd bands voorgeschoteld. De fans zijn niet alleen in het centrum van Tilburg te vinden. Ze zijn neergestreken op een stadscamping en op de camping van de Beekse Bergen. Ook verblijven ze in hotels in de regio.
Wat is het nou voor muziek?Stonerrock, doommetal en donkere psychedelica. Hoeijmakers geeft nog even een kleine muziekles: "Stonerrock lijkt op Black Sabbath, maar wel vertaald naar nu. Doommetal is de tragere variant daarvan. En donkere psychedelica dat is muziek van nu met de erfenis van Jefferson Airplane."
[YouTube:body:https://youtu.be/aXfBdLadXHo]




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.