Zachte winters of technologische vooruitgang? UnitedConsumers meldt veel minder autoschades - Omroep Brabant

Zachte winters of technologische vooruitgang? UnitedConsumers meldt veel minder autoschades

10 april 2015 om 16:53
nl
Het aantal autoschades in de wintermaanden daalt al een aantal jaren fors. Dit blijkt uit de schadecijfers van het consumentencollectief UnitedConsumers in Eindhoven. De dalende cijfers kunnen verschillende oorzaken hebben: van nieuwe technologie tot en met zachte winters.
Geschreven door

Auto's worden uitgerust met allerlei hulpmiddelen om het de automobilist gemakkelijker te maken. ABS, ESP, Break Assist en parkeerdetectoren zijn niet meer weg te denken uit de moderne auto.
Naast deze technologische ontwikkelingen speelt ook het weer een rol. Sinds 2010 zijn de winters niet meer streng te noemen. Er is amper nog sprake van stevige vorst of dikke mist. Dit heeft een positief effect op het aantal schademeldingen.
30 procent dalingPaul van Selms van UnitedConsumers: "We zien een dalende trend sinds 2010. We hebben gekeken naar onze schadecijfers en schadeoorzaken die te maken kunnen hebben met het weer. Als we februari 2015 vergelijken met februari 2014, is het aantal schades met ruim 30 procent gedaald". En vergeleken met 2010 zelfs met 50 procent.
Uitzondering in deze daling is de decembermaand van 2014. Deze bijzonder zachte wintermaand laat een opmerkelijke piek zien.
Het lijkt een raadsel, maar Van Selms vermoedt: "Steeds meer automobilisten laten hun zomerbanden vervangen door winterbanden op het moment dat het weer omslaat. Dat is natuurlijk een goed initiatief, want winterbanden hebben meer grip op gladde wegen door vorst. Wat veel mensen echter niet weten, is dat winterbanden juist een langere remweg hebben op een droog wegdek. Omdat december 2014 geen enkele vorstdag had, zou dat een oorzaak kunnen zijn van de schadepiek."

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.