Video

Wapenwinkels geschokt door ramkraak bij Gearshed in Kaatsheuvel

10 april 2015 om 17:25 • Aangepast 21 november 2020 om 19:02
nl
De legale wapenhandel is geschrokken van de ramkraak op wapenwinkel Gearshed in Kaatsheuvel. De Nederlandse Vereniging Wapenhandelaren (NVW) reageert onthutst. De winkels zijn namelijk allemaal zwaar beveiligd. "Maar, als een crimineel ergens zijn zinnen op heeft gezet, is er eigenlijk niks te beveiligen."
Profielfoto van
Geschreven door

Pim de Waard is vice-voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wapenhandel. Hij verkoopt zelf ook aan jagers en sportschutters. De winkel is een wereld op zich. Echte jachtgeweren en de 'onechte' airsoftwapens, verkoopt hij. Levensechte nepwapens, waar je ook een specifiek pasje voor nodig hebt.

Wachten op privacy instellingen...

Wat er precies in de winkel in Kaatsheuvel wordt verkocht, weet hij niet. Wel dat ze dezelfde markt bedienen: liefhebbers van wapens die voor hun hobby, zoals jagen of het schieten op schietbaan, een wapen komen kopen.
Hoe kan het gebeuren?De ramkraak in Kaatsheuvel van vrijdagochtend is het gesprek van de dag. "Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Enerzijds vraag je je af hoe het heeft kunnen gebeuren. Anderzijds als een crimineel ergens zijn zinnen op heeft gezet, is er eigenlijk niks te beveiligen."
In Kaatsheuvel ramde een vrachtwagen wapenhandel Gearshed vrijdagochtend om vier uur. De Waard krijgt ook vragen vanuit de rest van Nederland. "We hebben handelaren gesproken die echt even naar hun winkel kijken of het hen ook had kunnen gebeuren."
Politie betrokkenPim De Waard benadrukt dat je niet zomaar een wapen kan verkopen of kopen. Alles is aan de strengste regels gebonden, de politie is bij iedere verkoop betrokken en kopers worden aan alle kanten gecontroleerd. "Je moet lid zijn van een schietsportvereniging, een verklaring van goed gedrag hebben en er is contact met de politie. Die komt ook thuis controleren. Over hoe het wapen opgeborgen wordt in een kluis thuis en hoe de gezinssituatie is."
Eigenaren van wapenwinkels worden nog nauwlettender in de gaten gehouden. "Als ik met een slok te veel op achter het stuur wordt gepakt, dan kan ik meteen deze winkel sluiten", aldus De Waard. Over hoe dit soort winkels wordt beveiligd, wil De Waard niks kwijt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.