Brabant is wel in voor experiment met rijksgeld voor de Brabantse cultuur

10 april 2015 om 20:41
nl
Brabantse bestuurders zijn er blij mee... het advies waar de Raad voor Cultuur deze week mee naar buiten kwam. Brabant Stad staat er met name in genoemd als een regio waar geëxperimenteerd kan worden met een eigen regionaal cultuurbeleid. Provinciebestuurder Brigite van Haaften noemt het 'een handschoen die we moeten oppakken'. En daar zal ze dan haast mee moeten maken.
Geschreven door

Het verdelen van geld voor de kunst is een ingewikkeld verhaal. Het rijk, de provincies en de gemeenten maken daarbij allemaal hun eigen keuzes. De Raad voor Cultuur pleit nu voor een regionale afstemming. De regio's zouden dan een plan moeten maken en het rijk zou bij het verdelen van rijksgeld rekening moeten houden met dat plan.
Het is nog een adviesHet is nog vroeg. Het stuk van de Raad voor Cultuur is nog maar een advies. De minister moet er nog op reageren. Maar de wethouders van de grote Brabantse steden en cultuur-gedeputeerde Van Haaften die elkaar donderdag tegenkwamen bij een vergadering in Oisterwijk zijn al blij met deze eerste stap.
Het rijk verdeelt het geld voor kunst om de vier jaar. De volgende periode van vier jaar begint in 2017. Om voor die tijd het hele landelijke systeem te veranderen, lukt niet. Maar de Raad voor Cultuur is wel in voor een experiment en Brabant wordt uitdrukkelijk genoemd als een plek daarvoor.
Weinig rijksgeldBrabant komt er bij het verdelen van het rijksgeld de laatste jaren niet goed vanaf. Door de bezuinigingen daalde het bedrag dat het rijk per Brabander per jaar aan kunst subsidieert tot ongeveer drie euro. In de jaren voor de bezuinigingen was dat zo'n zes euro en dat was vergeleken met veel andere provincies al niet veel.
Brabant heeft dan ook een lange traditie van (vergeefse) pogingen om de verdeling van rijksgeld te beïnvloeden. In de afgelopen jaren ontving de cultuur-minister nota's met namen als 'Brabants Model' en 'Brabant Bod'. Ze lokten steevast de reactie uit dat de Brabantse cultuur kwalitatief de rijksnorm niet haalde of dat er door de bezuinigingen nu eenmaal te weinig geld was.
Grote ambitieDat is allemaal teleurstellend voor een provincie die herhaaldelijk heeft uitgesproken dat ze als tweede economische motor van Nederland ook op cultureel gebied de tweede in de provinciale rangorde wil zijn. Het initiatief om mee te dingen naar de titel Culturele Hoofdstad van Europa voor 2018 had daar alles mee te maken.
De aandacht die de Raad voor Cultuur nu heeft voor de regio is volgens Brigite van Haaften mede het resultaat van Brabants lobbywerk. Zij is dan ook tevreden over het advies, zeker omdat haar provincie met name wordt genoemd. Gevolg is wel dat Brabant de komende tijd moet laten blijken wel 'in' te zijn voor zo'n experiment.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.