Video

Zundertse Diana bordeelbus pronkt op expositie over de Tour de France

12 april 2015 om 22:31
nl
Het was gedurfd, afwijkend en er werd stiekem hard om gelachen. De eerste wielerbus ooit die meereed in de caravaan van de Tour de France baarde opzien omdat hij was beschilderd met schaars geklede vrouwen. Het was de bus van het Zunderste bordeel Sauna Diana. Die bus is anno 2015 het pronkstuk van de expositie 'Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour'.
Geschreven door

Een bus in een spoorwegmuseum is al vloeken in de kerk. En toch hebben ze het in het Utrechts Spoorwegmuseum aangedurfd. Omdat komende zomer in de Domstad de Tour van start gaat heeft het museum 'alles uit de kast gehaald' om een leuke expositie samen te stellen, een wel heel Brabantse tentoonstelling.
Locomotief toet toet ploeg Alle grote Brabantse wielernamen zijn aanwezig op de expositie en dat komt omdat nogal wat kopstukken destijds reden voor de locomotief-ploeg. Evert jan de Rooij van het Spoorwegmuseum somt ze even op. "Rini Wagtmans, Wout Wagtmans en wat dacht je van de in Fijnaart geboren Wim van Est." Die laatste heeft op de expositie zelfs zijn eigen wagon. Waarom? Van Est reed in de jaren vijftig tijdens de Tour met fiets en al in een zeventig meter diep ravijn. Renner fiets ( en zijn horloge) overleefde de val.
Busje komt zo Even legendarisch is ook de bus van Sauna Diana die in de internationale wielerwereld een zeer bijzondere verschijning was. Pa en moe Siemons  uitbaters van Sauna Diana - volgden met de bus zoon Jan die in de jaren tachtig voor TVM de Tour reed. Moeder Corry wilde dat haar zoon goed verzorgd werd, na afloop van een etappe niet een washandje, maar een bad en goed eten.
Voorbeeld bus In de dubbeldekker zat een bad en stond ook een massagetafel. Moeder Corry Simons bakte pannenkoeken voor de renners en gaf ze een thuis' als ze onderweg waren. Zaken die toen heel ongewoon waren. Pas jaren later kwamen ook profploegen met hun eigen bussen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.