Robotkeeper geveld door crashende software, toch winst voor robotvoetbalteam Tech United van TU/e

13 april 2015 om 11:34
nl
Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven heeft een belangrijk toernooi in het robotvoetbal, de Portugal Open, gewonnen. De winst kwam een tikkeltje onverwacht, omdat de robots tijdens de wedstrijd een paar keer kuren hadden.
Geschreven door

Het robotvoetbalteam Tech United nam het op tegen het Portugese Cambada. In de eerste voorronde maakten de Portugezen de Eindhovenaren in. Dat kwam niet zozeer omdat hun robots goed speelden, maar vooral door falende techniek aan de zijde van de TU.
Zo 'registreerden' de robots de omgeving minder goed door fel zonlicht en kwamen passes niet aan. Ook crashte de software van de keeper door kompasproblemen, waardoor de doelman van het veld moest. Ook kampte Tech United ook nog eens met rebellerende spelers, blijkt uit een videofragment.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=tKVB8VfqrMw]
Finale wél op rolletjesNa een gelijkspel bij de tweede wedstrijd liep de uiteindelijke finale wél op rolletjes voor de Eindhovenaren. De studenten losten alle technische euvels op. Mede daardoor speelden de robots beter en was het balbezit optimaal.
Ook de keeper, die eerder was geveld door crashende software, stal de show. De TU-studenten hadden het kompasprobleem verholpen. Daardoor hield de keeper op één doelpunt na alle ballen uit het doel. Het werd 6-1.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=39mrxu_GjcQ]
Voorbereiding op WKDe winst op de Portugezen is belangrijk voor Tech United. Het toernooi is namelijk het enige RoboCup-toernooi in Europa dit jaar voor de voetbalrobots in de divisie, waar ook de TU/e in speelt. De Portugal Open is dus een belangrijke voorbereiding voor het WK. Vorig jaar won Tech United ook.
Het WK robotvoetbal, de RoboCup, vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 23 juli in de Chinese plaats Hefei. Tech United reist dan af naar één van de aartsvijanden van de Eindhovenaren. Het Eindhovense team verdedigt in China de wereldtitel, die vorig jaar behaald werd in Brazilië.
Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van de samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.
[Tweet:body:https://twitter.com/DTW2015/status/587517145535361024]Zorgrobots in BraziliëBehalve voetbalrobots ontwikkelt de Technische Universiteit Eindhoven ook zorgrobots. Eén daarvan, de Amigo, haalde pas in Brazilië de tweede plaats in de zogeheten @Home-competitie. Volgende week doet Amigo mee met de Duitse Open RoboCup, een voorbereiding op het WK.
[YouTube:body:https://www.youtube.com/watch?v=9ipW3VK3dEU]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.