Eerste vondelingenkamer van Brabant in Oudenbosch geopend

13 april 2015 om 16:50
Aan de Markt 45 in Oudenbosch is maandag de eerste vondelingenkamer van Brabant geopend. De kamer ligt in een gedeelte van het woonhuis van de Oudenbossche bakkersfamilie Nagelkerke. In de vondelingenkamer kunnen moeders anoniem om hulp vragen of hun pasgeboren baby achterlaten, omdat ze er niet voor willen of kunnen zorgen.
Geschreven door

Hiermee wil de Stichting Beschermde Wieg voorkomen dat een baby zonder zorg en onbeheerd op straat wordt achtergelaten. Dat gebeurde de afgelopen tijd al twee keer in Breda. In een van de twee gevallen, overleefde de baby het niet.
"De problematiek is heel groot in ons land", zegt Barbara Muller van de Beschermde Wieg. "Ieder jaar worden er zes dode baby's gevonden op hele nare plekken en twee levende. En dat zijn alleen de gevallen die aan het licht komen."
Mooi levenEen wit ledikantje, een wit kastje, een luie zilveren stoel en een witte muur met een fleurige boom erop. Zo ziet de eerste vondelingenkamer van Brabant eruit.
Onder meer door een alarmerings- en intercomsysteem kostte de inrichting enkele duizenden euro's. Een oudere dame doneerde alleen al meer dan drieduizend euro.
'Zelf zeven kindjes'De vondelingenkamer in Oudenbosch is een initiatief van Jan en Sofie Nagelkerke, eigenaren van de gelijknamige bakkerij en lunchroom in Oudenbosch.
"Wij hebben zelf zeven kindjes en gunnen iedereen een mooi leven", vertelt Sofie Nagelkerke. "Via internet ben ik bij stichting De Beschermde Wieg terechtgekomen."
In gesprekDe stichting hoopt dat als er ooit daadwerkelijk een moeder met kindje in de kamer terechtkomt, deze moeder via de intercom in gesprek gaat met Sofie Nagelkerke.
Barbara Muller: "Maar als ze niet in gesprek wil kan ze ook haar baby achterlaten. Voor ze de baby in het ledikantje legt, moet ze eerst een envelop uit het bedje pakken. Daar zit een briefje in waarop in zeven talen staat uitgelegd wat er met de baby gaat gebeuren. Ook wordt de moeder verzocht contactgegevens achter te laten. "
Nog geen vondelingenEen baby achterlaten in een vondelingenkamer is strafbaar, net als het achterlaten van een baby op straat. Muller hoopt van harte dat dit verandert: "Het is een daad van liefde en moed om je kindje op een veilige plek te brengen. Daar moet geen straf opstaan."
De vondelingenkamer in Oudenbosch is de derde in Nederland. Eerder openden al vondelingenkamers in Papendrecht en Groningen. Er werden nog geen baby's achtergelaten.
De Beschermde Wieg wil kamers in alle grote steden. Onlangs waren er gesprekken met iemand die in Breda een vondelingenkamer wilde beginnen, maar die liepen op niets uit.

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...