Enthousiaste kunstverzamelaars Van Lien sluiten na vijftien jaar hun eigen museum in Fijnaart - Omroep Brabant

Enthousiaste kunstverzamelaars Van Lien sluiten na vijftien jaar hun eigen museum in Fijnaart

13 april 2015 om 19:25
nl
Na ruim vijftien jaar sluiten de deuren van Museum Van Lien in Fijnaart. Leo en Geri van Lien die het museum hebben opgericht, vinden het de beste oplossing. Dit jaar willen ze nog 'knallen', daarna zijn ze nog zo'n drie jaar bezig om de zaken netjes af te wikkelen. "Tegen die tijd ben ik zeventig", zegt Leo daarmee een van de redenen onthullend voor de naderende sluiting.
Geschreven door

't Is alweer een tijd geleden dat de twee Bredanaars hun goed lopende bedrijf in noodverlichting verkochten. Ze waren al jaren enthousiaste kunstverzamelaars en besloten in het oude raadhuis van Fijnaart een museum te openen om hun collectie aan zo veel mogelijk mensen te laten zien.
"We dachten toen, het weekeinde in het museum, de rest van de tijd voor andere dingen", zegt Geri terugkijkend. "Maar het was veel en veel drukker."
EnthousiasmeDat lag natuurlijk ook aan hun eigen enthousiasme. Naast het museum hadden de Van Liens ook een galerie en ín het museum organiseerden ze regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Bijna altijd met nog levende Nederlandse kunstenaars die ze ook in hun atelier opzochten.
Het tweetal kreeg geen inkomen uit het museum. Ze waren zo twee van de bijna dertig vrijwilligers die het museum aan de praat hielden. In de loop der jaren zijn er volgens hun berekening bijna 80.000 mensen komen kijken.
NoorwegenTijdens een vakantie in Noorwegen hebben ze samen een dag nagedacht over de toekomst van het museum. Hun leeftijd, maar ook de economische crisis, waardoor de galerie minder goed liep, zetten hen aan het denken. Ze zagen geen kans om het museum te laten bestaan en besloten daarom dat 2015 het laatste jaar zou worden.
"'t Is jammer voor het dorp", zegt een van de vrijwilligers. Het was leuk dat er mensen uit heel Nederland naar Fijnaart kwamen. We hebben hier Frans Bauer nog, maar dat is een heel ander genre."
SterrenkundeDe twee lijken opgelucht dat de beslissing is gevallen. Langzamerhand zijn ze ook alweer plannen aan het maken voor een leven zonder museum. "Sterrenkunde en fotografie", zegt Leo. Met de vrijwilligers is ook afgesproken dat er reünies komen.
En Leo en Geri van Lien zullen wel doorgaan met verzamelen... een leven zonder beeldende kunst dat kunnen ze zich niet voorstellen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.