Video

Afvalproef in Tilburg groot succes dankzij klikopolitie

14 april 2015 om 01:13
nl
Een proef in Tilburg om meer afval te scheiden is een groot succes. In februari en maart daalde de hoeveelheid restafval met bijna veertig procent. Maar het controlesysteem met de zogenoemde 'klikopolitie' leverde in het begin van het project flink wat kritiek op.
Geschreven door

Wethouder Berend de Vries is tevreden met het resultaat. "Het was de bedoeling dat we de burgers beter gingen voorlichten over afval scheiden en we zien dat het in de eerste rondes vruchten af begint te werpen."
De gemeente controleert of het afval goed gescheiden wordt. Bij overtredingen krijgt de eigenaar een waarschuwing in de vorm van een gele kaart, daarna een oranje of rode kaart, met uiteindelijke een boete. Kosten van die boete, inclusief administratiekosten, zijn 97 euro.
Twaalf boetes"Er zijn 80.000 controles uitgevoerd, maar er zijn uiteindelijk maar twaalf boetes uitgedeeld", aldus De Vries.  Tilburgers gaven aan bang te zijn voor onterechte boetes als bijvoorbeeld iemand anders afval in hun container zou gooien. "Ik begrijp de kritiek. We zijn niet zo streng als iedereen dacht, maar we zijn wel duidelijk: als het echt niet kan wat er gebeurt, dan treden we op."
Op de gecontroleerde routes werd in de periode eind februari, begin maart bijna veertig procent minder restafval opgehaald. In de periode daarvoor was de daling twintig procent.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.