Video

IJsvogelnest beschoten in Helmond: 'Het zijn zotten die zoiets doen'

14 april 2015 om 13:22
nl
De verontwaardiging is groot bij Lambert Cox uit Helmond: iemand heeft met een luchtbuks een ijsvogelnest beschoten. Een nest dat bestaat dankzij de inspanningen van Stichting Natuurkanaal, waar Cox secretaris van is. De ijsvogel bleef gelukkig ongedeerd, maar de schrik zit er goed in: "Het zijn zotten die zoiets doen".
Geschreven door

Het ijsvogelnest hangt in het gebied Stipdonk. In het nest heeft de stichting een webcam hangen, waarmee online verbinding gemaakt kan worden.
Online webcamTientallen natuurliefhebbers hebben via de site van de stichting al genoten van de bijzondere ijsvogels die er resideren. Zo ook zondagavond, al kreeg die webcamsessie een misselijkmakende wending. [YouTube:body:https://youtu.be/mae4pp20V04]
Schoten te zien en te horen"Er zaten toevallig mensen te kijken naar die livestream", vertelt Cox dinsdagochtend. "Opeens zagen ze dat er op het nest werd geschoten. Dat konden ze zien en horen. Je zag ook dat er zand van het nest viel." De kijkers van de stream belden direct naar Cox, die op zijn beurt de politie inlichtte.
"De politie is dinsdag komen kijken. Gelukkig hebben de kijkers de stream opgenomen en zijn de beelden dus vastgelegd. De politie heeft die beelden meegenomen voor onderzoek."  
OnrustNaar de identiteit van de brute schutter kan Cox alleen maar gissen, "Wat me nog extra ongerust maakt, is dat er in ditzelfde gebied niet lang geleden ook op reeën is geschoten."
De ijsvogel in het nest mankeert gelukkig niets, weet Cox: "We maakten ons wel nog zorgen of het mannetje ook terug in het nest zou komen, maar dat is gelukkig ook gebeurd." En de webcam? "Ach, die is een beetje beschadigd, maar dat is het minste van mijn zorgen."
Het ijsvogelnest in gebied Stipdonk werd zondagavond 12 april rond tien voor half acht 's avonds beschoten. Waarschijnlijk is daar een luchtbuks bij gebruikt. De politie vraagt  iedereen die meer weet over de beschieting of iets heeft gezien, om zich te melden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.