Bezoekers Kamp Vught kunnen binnenkort virtueel door vernietigingskamp in Polen lopen

VUGHT - Bezoekers van Nationaal Monument Kamp Vught kunnen binnenkort dankzij virtual reality het nazivernietigingskamp Sobibor in Polen van dichtbij bekijken. Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) gaf hiervoor zaterdag het startsein.
De bedoeling is dat bezoekers van het Kamp Vught met een virtual reality-bril Sobibor van dichtbij kunnen zien. Op die manier kunnen ze het kamp bekijken, terwijl ze geen 1500 kilometer hoeven af te leggen.

Sobibor is één van de vernietigingskampen waar de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog volgens schattingen bijna 170.000 mensen op gruwelijke wijzen werden vermoord. Tenminste 34.000 Nederlandse Joden vonden daar de dood. De meesten werden vergast.

Virtual reality moet vooral jeugd aanspreken
Om ook de jeugd in de toekomst te blijven vertellen over de gruwelijkheden, zet Kamp Vught de virtual reality-techniek in. Deze technologie zou passen bij jongeren en ze ook aanspreken.

Staatssecretaris Van Rijn hoopt dat dankzij de vr-bril jongeren meer te weten komen over wat er zich in Sobibor heeft afgespeeld. De bewindsman is namens onze regering verantwoordelijk voor de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf februari
Bezoekers van Kamp Vught kunnen vanaf 2 februari kennismaken met de vr-bril. Zij kunnen zo zien hoe het kampterrein er nu bij ligt of 'rondlopen' in een digitaal gereconstrueerd versie.

Het is niet vreemd dat juist Kamp Vught wordt uitgekozen voor de vr-techniek. Het museum en voormalig concentratiekamp is in trek en verwelkomde vorig jaar nog een recordaantal bezoekers.

Samenwerking met meerdere instanties
Voor het project werkt het museum samen met het ministerie van VWS, Stichting Sobibor, het Joods Historisch Museum, het Auschwitz Comité, archeoloog Ivar Schüte en Jules Schelvis (Holocaust-overlevende en kenner).

Daarnaast werken een aantal andere instituten mee aan het project, zoals de Hogeschool van Amsterdam.