Video

Koninklijk huis is ingeruild voor een huis op een terp met koninklijk uitzicht (dat wel)

14 april 2015 om 20:45
nl
Koningin Wilhelmina was in een ver verleden eigenaar van het oude huis van Pauline van den Tol. De witte vooroorlogse villa aan de Bandijk in Werkendam is niet meer. Het huis is gesloopt om plaats te maken voor water. Het ontpolderen, het onteigenen en de onzekerheid voor de toekomst heeft voor de bewoners van de Noordwaard jaren geduurd.
Geschreven door

Nog tot aan het eind van het jaar grommen en graven de machines in de voormalige landbouwpolder. Daarna keert de rust en het water terug in een polder die in 1421 ontstond door de Sint Elisabethsvloed. De dertig bewoners die in het gebied zijn blijven wonen, wonen nu allemaal op een terp.
Hoog en droog op een terpDe terp van Pauline van den Tol is meer dan vijf meter hoog. Op de terp geen Koninklijk huis meer, maar een uit Finland afkomstig houten huis. Het uitzicht is wel majestueus: "We kijken hier over de hele polder heen. Dagelijks zien we reeën, vossen en heel veel soorten vogels. En dan die stilte, het is echt oorverdovend stil."
Evacuatie of nietMinder te spreken is de oud-politica over het evacuatieplan van de gemeente Werkendam. Was het eerst dat mensen verplicht hun huis moesten verlaten bij extreem hoogwater, is het nu dat de bewoners zelf een keuze mogen maken.
"Is een fraai stukje politiek", zegt Van den Tol. "Als je verplicht weg moet van de gemeente, zijn zij ook verplicht om toezicht te houden op je huis. Nu evacuatie bij zeer hoog water op vrijwillige basis gebeurt, zijn we zelf verantwoordelijk."
Zet een kaars voor je raam Als zorgzame overheid heeft de gemeente de terpbewoners wel geadviseerd om bij hoogwater voor minstens drie dagen eten en drinken in huis te hebben.
En voor de stroom een noodaggregaat. "Dat heb ik niet, ik steek wel een kaarsje op", zegt Van de Pol die verwacht dat het water nooit zo komt als de terp hoog is.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.