Video

'In deze kist zie ik mezelf wel liggen', uitvaartshow doodONgewoon in Etten-Leur

15 april 2015 om 00:06
nl
Een cabaret-trio, een band en een klein legertje gehaaide verkopers. Het was geen gemiddelde avond, dinsdag in Centrum voor Kunst en Cultuur De Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. De vaste bezoekers van Nieuwe Nobelaer wilden er waarschijnlijk niet dood gevonden worden. Maar zo'n honderd nieuwsgierigen kwamen juist bewust op de uitvaartshow af.
Geschreven door

Een moeder van een jaar of 70 en haar dochter lopen gearmd langs een lange rits doodskisten. Druk pratend wijzen ze beurtelings op een van de peperdure houten kisten. Moeder: "In deze kist zie ik mezelf wel liggen."
Ze is niet ziek en verwacht niet snel dood te gaan, maar ze wil zeker weten dat als haar uur gekomen is, de uitvaart precies verloopt zoals zij het wil. Haar dochter: "En dan is zo'n avond als deze natuurlijk ideaal. In grote lijnen weten we het al wel, hoor. Maar het kan nooit kwaad om nog eens wat andere mogelijkheden te bekijken."
Geforceerde grappen over de doodDan gaan de deuren van de theaterzaal open. Een lange, in het zwart geklede dame zingt een bekende begrafenis-hit van Nana Mouskouri. Vervolgens wordt een gedicht voorgedragen en maakt een cabaret-trio wat geforceerde grappen over de dood. Een oudere, mannelijke bezoeker: "Toch vind ik het wel bijzonder om een keer mee te maken."
'DoodONgewoon', zo heet de show. Uitvaartondernemer Patricia van Vliet organiseerde de avond. "Ik wil door een aantal bijzondere aspecten die onderdeel kunnen vormen van een uitvaart bij elkaar te brengen het taboe rond overlijden en uitvaarten wegnemen, zorgen dat alles bespreekbaar wordt."
Een ouder echtpaar bevestigt die gedachte. "Het is toch een moeilijk onderwerp om over te praten, het is fijn dat iemand anders dat nu voor je doet", legt de man uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.