Video

Nieuw bezoekerscentrum Oisterwijk: boswachters mogen eindelijk inpakken en weer uitpakken

15 april 2015 om 23:41
nl
Het nieuwe onderkomen van Natuurmonumenten in Oisterwijk is zo goed als af. Komend weekend gaat het nieuwe bezoekerscentrum in het voormalige restaurant Groot Speijck open. En dus zijn de boswachters druk bezig met inpakken en wegwezen uit het oude noodgebouw.
Geschreven door

Natuurmonumenten zat al sinds 2007 in het houten noodgebouwtje aan de Van Tienhovenlaan in Oisterwijk. Toen brandde het oude bezoekerscentrum tot de grond toe af. De oorzaak van de brand bleek kortsluiting en de bedoeling was dat ze in 2009 al zouden verhuizen naar Groot Speijck. Maar dat bleek moeilijker dan gedacht. Boswachter Frans Kapteijns: "Er moest een olievlek weggewerkt worden, de onderhandelingen over de vergunningen duurden maar voort en we moesten het geld bij elkaar zien te krijgen."
Metamorfose met knuffelmuurNu, meer dan zeven jaar na de brand, heeft het oude restaurant een hele metamorfose ondergaan. Bovendien is het gebouw heel duurzaam. De warme lucht wordt door een luchtcirculatiesysteem hergebruikt. En de warmte van de openhaard wordt gebruikt om een muur te verwarmen. "Dat wordt een populair plekje", zegt Kapteijns. "Een echte knuffelmuur."
De dozen zijn gepakt en de boswachters staan op het punt om de boel te verhuizen. Dit weekend gaat het nieuwe bezoekerscentrum alvast open. De officiële opening wordt gevierd met een hele openingsweek van 6 tot en met 14 juni.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.