Surinaamse Dorothy maakt theater over de beroemdste hoer van Paramaribo

16 april 2015 om 00:16
nl
Als klein meisje hoorde ze in Paramaribo al de verhalen. Stiekem luisterde ze naar de volwassenen die 's avonds bij een vuurtje fluisterden over De Koningin van Paramaribo, de beroemdste prostituee van het land. Bekend om haar truc met de sigaar.
Geschreven door

Toen ze een jaar of twaalf was, kwam Dorothy Blokland met haar moeder naar Tilburg, maar die Surinaamse verhalen onthield ze. En nu, afgestudeerd aan de Academie voor Theater in die stad, maakt ze er een voorstelling van, een monoloog die vrijdag in première gaat in de Nwe Vorst, het theater dat haar bij de productie ondersteunde.  
Clark Accord Ze is niet de eerste die wat doet met die verhalen over De Koningin van Paramaribo. Schrijver Clark Accord publiceerde in 1999 al een roman waar later ook weer theaterbewerkingen van zijn gemaakt. Het is een geschiedenis die Dorothy langer bezig houdt. Voordat ze naar de theateropleiding ging, deed ze al eens mee aan een monologenwedstrijd met haar eerste versie van 'De Koningin van Paramaribo'.
"Toen ik vier jaar geleden aan de opleiding begon, dacht ik: als ik afgestudeerd ben, ga ik er wat mee doen. En nu is het zover."
Surinaamse cultuur Voor Dorothy gaat het verhaal over haar eigen Surinaamse cultuur die belangrijk voor haar is. Het maken van de voorstelling ziet ze ook als 'teruggaan naar m'n roots'. Die Surinaamse cultuur wil ze ook graag aan anderen laten zien.
Dorothy's voorstelling gaat over een trotse vrouw die haar seksualiteit bewust inzet en gebruikt. "Ze was zelfbewust. Ze liet niet met zich spotten." Maar er is ook aandacht voor de negatieve kant van het verhaal: de vrouwenmishandeling en het misbruik.
De Koningin van Paramaribo gaat vrijdag in première in De Nwe Vorst in Tilburg.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.