Miljardair Wim van der Leegte: van stagiair tot directeur van internationale onderneming

16 april 2015 om 13:55
nl
Zakenman Wim van der Leegte uit Duizel is volgens het zakenblad Quote 'officieel' miljardair. De directeur-eigenaar van VDL Groep heeft een geschat vermogen van 1 miljard euro. Een portret van Brabants rijkste man.
Geschreven door

Van der Leegte die in Duizel woont, is op 23 augustus 1947 geboren in Nuenen. Zijn vader Pieter van der Leegte was oprichter en eigenaar van het bedrijf Metaalindustrie en Constructiewerkplaats P. van der Leegte in Hapert. Het bedrijf werd in 1953 opgericht en is de voorloper van VDL Groep.[YouTube:body:https://youtu.be/-bEV6EowZQQ]
Van stagiair tot directeurOp 19-jarige leeftijd begint Wim van der Leegte zijn carrière bij het bedrijf van zijn vader. Hij studeert werktuigbouwkunde aan de hts en in zijn derde jaar komt hij als stagiair binnen bij het bedrijf. Na drie maanden krijgt Wim van der Leegte de touwtjes in handen als zijn vader een stap terug moet doen wegens een slechte gezondheid.  
Van der Leegte wordt directeur en in 1972 neemt hij de aandelen over van zijn vader. De onderneming groeit onder het bewind van Van der Leegte uit tot een multinational die bestaat uit meer dan tachtig bedrijven, verspreid over 19 landen met ruim 10.000 medewerkers.
Naast de dagelijkse leiding aan VDL Groep is Van der Leegte ook voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring, lid van het Stichtingsbestuur Brainport en lid van het Stichtingsbestuur van PSV.
Ereburger van BrabantWim van der Leegte werd in 2013 benoemd tot ereburger van Brabant. In datzelfde jaar was de topman prominent in het nieuws door de Mitsubishi-autofabriek in het Limburgse Borne te redden. VDL nam de autofabriek, inclusief al het personeel, over. De fabriek werd in juli 2014 heropend. [YouTube:body:https://youtu.be/VsrGEsyyCR4]
In april 2014 kreeg Wim van der Leegte de hoogste onderscheiding in Brabant: Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Volgens zakenblad Quote mag Wim van der Leegte zich officieel miljardair noemen. Met een geschat vermogen van 1 miljard euro is hij de rijkste man van Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.