Video

Valkenswaards Steendrukmuseum maakt 'De Aardappeleters' van Van Gogh na

16 april 2015 om 19:09
nl
Met een oude pers is donderdag in Valkenswaard een prent herdrukt die Vincent van Gogh in 1885 in Eindhoven liet drukken bij drukkerij Van Gestel. Het is niet bij veel mensen bekend maar Vincent van Gogh heeft geëxperimenteerd met steendrukken (litho's) en etsen. Maar hij drukte niet veel en de overgebleven exemplaren zijn zeldzaam en kwetsbaar.
Geschreven door

Over het grafische werk van Van Gogh begint over een paar weken in Valkenswaard een expositie. Kunsthistoricus Laura Prins heeft daarvoor de geschiedenis van de steendrukken van Van Gogh onder de loep genomen.
Door afbeeldingen te drukken, konden er veel meer exemplaren van worden gemaakt. Van Gogh zag het als een manier om kunst onder het volk te brengen.
Nog twintig overIn 1885, voordat hij 'De Aardappeleters' schilderde, had Van Gogh van de beroemde afbeelding al een steendruk gemaakt. Bekend is dat hij vijftig afdrukken heeft besteld. Daarvan zijn er nu nog nauwelijks twintig over.
Om aandacht voor zijn komende expositie te vragen, besloot Frank van Oortmerssen, de directeur van het Steendrukmuseum, deze 'Aardappeleters' te herdrukken.
Steendrukken was aan het eind van de negentiende eeuw een moderne techniek. In het oosten van Brabant werkten veel steendrukkerijen voor de sigarenmakers. Ze drukten de bandjes en de etiketten. De sporen daarvan zijn nu te zien in het Steendrukmuseum.
Tegenvallende kwaliteitUiteindelijk werd Van Gogh niet gegrepen door de grafische technieken maar door de schilderkunst. Laura Prins denkt dat de tegenvallende kwaliteit van de steendrukken daar wel eens wat mee te maken zou kunnen hebben.
"Ze gebruikten vaak slecht papier en waren er niet aan gewend om voor kunstenaars te werken. Vaak waren het klusjes die tussen de gewone opdrachten door gedaan werden".
Oorspronkelijk steen afgesletenDe stenen waren kostbaar en werden telkens opnieuw gebruikt. De oorspronkelijke steen die Van Gogh heeft gebruikt is waarschijnlijk meteen alweer afgeslepen.
Voor de 'nieuwe Aardappeleters' heeft het Steendrukmuseum dus een nieuwe steen moeten maken waarbij heel precies is gekeken naar de oorspronkelijke steendrukken die nog in het Van Goghmuseum liggen.
De nieuwe druk lijkt heel erg op de oude. Er is iets mee gedaan waardoor een expert kan zien dat het niet de oorspronkelijke druk is. Maar wat dat is, daarover wil Van Oortmerssen niets zeggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.