Video

Valkenier waarschuwt joggers in Odiliapeel: vermijd het broedgebied van buizerds

17 april 2015 om 01:43 • Aangepast 21 november 2020 om 18:55
nl
Joggen en mountainbiken is in deze tijd in de bossen rond Odiliapeel niet zonder gevaar. In het gebied zitten verschillende buizerds en die willen in het broedseizoen geen indringers in hun territorium. Als dat toch gebeurt, is er een grote kans om aangevallen te worden. In Odiliapeel werd daarom donderdagavond een informatieavond gehouden.
Profielfoto van
Geschreven door

Het overkwam Marijke Krommenhoek drie jaar geleden. "Ik voelde ineens een enorme klap alsof iemand me heel hard achter op mijn hoofd had geslagen", zegt ze. Toen ze omkeek zag ze hoog in de boom de buizerds zitten. Ze zette het op een rennen, maar kon niet voorkomen dat de buizerd haar nog verschillende keren aanviel. "Nu weet ik dat het beter was geweest als ik rustig door had gelopen." Zelfs na drie jaar durft ze nog steeds niet in het bewuste bos te lopen.

Wachten op privacy instellingen...

Volgens valkenier Ivo van Laren komen er steeds meer buizerds in Nederland. Die zijn zelden agressief. "Maar in deze tijd van het jaar moeten ze hun broedgebied beschermen en joggers en mountainbikers zien ze als bedreigend."
Vermijden of een petjeZijn advies is om in de tijd van het jaar niet te joggen in gebieden waar buizerds zitten. "En als je dat toch wil doen, zet dan een petje op je hoofd, want ze vallen bijna altijd van achteren aan en zetten met hun scherpe klauwen een flinke kras op je hoofd."
De gemeente Uden heeft op verschillende plaatsen waarschuwingsborden geplaatst die joggers wijzen op de aanwezigheid van buizerds in het gebied.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.