Kelderbar Tjadat in Breda nog één keer helemaal los tijdens reünie: 'Het pogoën liep altijd goed af'

17 april 2015 om 10:35
nl
Oud-klanten van Café Tjadat uit Breda kunnen komende zondag tijdens een reunie nog één keer helemaal los gaan. De bar, gevestigd in een kelder in de Schoolstraat, stond in de jaren tachtig bekend om zijn alternatieve scene. Er kwamen veel punks, skins en alto's en dan werd er gepogood, een vorm van wild dansen. "We hebben regelmatig mensen moeten afvoeren naar het ziekenhuis", zegt oud-eigenaar Peter Rietveld.
Geschreven door

Kelderbar Tjadat was in de jaren tachtig een bekende kroeg in Breda. Veel mensen kwamen kijken hoe er gedanst werd. Dat ging bijvoorbeeld in 'new wave-stijl', laag bij de grond en met de neus naar de dansvloer gericht. "Grapjassen gooiden dan geld op de dansvloer", zegt oud-eigenaar Peter Rietveld.
'De hel brak los'Maar de Tjadat stond vooral bekend om het pogoën, een dans die bestaat uit het in het rond, in de lucht en tegen elkaar aan springen. "Dat ging hard", herinnert Rietveld zich. "We hebben regelmatig iemand richting het ziekenhuis moeten brengen. Eén van de bekendste platen hierbij was 'Nelly the Elephant' van de ToyDolls. Bij de eerste tonen van deze plaat vluchtte iedereen die niet wilde pogoën van het dansvloertje. Daarna brak de hel los, wat overigens altijd goed afliep."
Café Tjadat was in de Schoolstraat gevestigd in de kelder onder de grote zaal van de Casino-bioscoop. "De bedrijfsleider van de bioscoop stond menigmaal binnen omdat niemand de film kon volgen door onze muziek. In de grote zaal draaiden dan ook alleen maar actiefilms. Desondanks mochten wij vaak gratis naar de film", vertelt Peter Rietveld.
Huurcontract niet meer verlengdAan de Tjadat kwam een einde toen de eigenaresse van de bioscoop het huurcontract niet meer wilde verlengen. De reünie wordt dan ook gehouden in Café De Nachtwacht in de Vismarktstraat in Breda. Zondagmiddag om drie uur gaat de deur open.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.