Rekening opruimen bluswater Chemie-Pack niet naar gemeente

17 april 2015 om 18:04
nl
De gemeente Moerdijk hoeft de ruim een miljoen euro die het opruimen van bluswater na de ramp bij Chemie-Pack heeft gekost niet te betalen.
Geschreven door

Dat heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant besloten, zo meldt Moerdijk. Het is de uitspraak in een bodemprocedure die het bedrijf Wilchem aangespannen had tegen de gemeente. Het bedrijf had de ruim een miljoen gevorderd vanwege de kosten die het maakte om het bluswater direct na de brand in januari 2011 te verwijderen.
Geen toezeggingDe rechter oordeelt dat de gemeente geen toezegging heeft gedaan de kosten voor haar rekening te nemen en ook niet de indruk heeft gegeven dat zij dit zou doen.
"Ik ben blij dat de rechter andermaal bevestigt dat deze kosten niet door de gemeente en dus niet met gemeenschapsgeld betaald hoeven worden", reageert burgemeester Jac Klijs.
MeerkostenWilchem was na de grote brand door Chemie-Pack ingehuurd om het bluswater op te ruimen. Chemie-Pack betaalde bij het geven van de opdracht 300.000 euro aan Wilchem.
Maar er werden veel meer kosten gemaakt en het bedrijf wilde die meerkosten op de gemeente verhalen. Wilchem stelde dat Moerdijk toegezegd zou hebben de kosten boven de drie ton voor haar rekening te nemen, de gemeente heeft dat steeds ontkend.
TerugbetalenAanvankelijk betaalde de gemeente het bedrag na een uitspraak in een hoger beroep van het gerechtshof in Den Bosch. De Hoge Raad oordeelde anders toen Moerdijk in cassatie was gegaan en verwees de zaak naar het gerechtshof Arnhem/Leeuwarden. Dat stelde Moerdijk in het gelijk, waarop Wilchem de ruim een miljoen moest terugbetalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.