College Eindhoven wil snel praten met Muziekgebouw en Effenaar: 'Veel vragen over fusie'

17 april 2015 om 18:14
nl
Het Eindhovens college is vrijdagmiddag met een eerste voorzichtige reactie gekomen op de fusieplannen van het Muziekgebouw en poppodium de Effenaar. Volgens het college zijn er nog veel 'vragen' over de fusieplannen en moet de gemeente zo snel mogelijk me beide podia om de tafel om de fusieplannen te bespreken en te berekenen.
Geschreven door

De Effenaar en het Muziekgebouw kwamen eerder deze week met een plan voor een fusie per 1 januari 2017. De Effenaar zou daarvoor intrekken in het Muziekgebouw.
Veel van de optredens die nu nog in De Effenaar plaatsvinden, zouden moeten verhuizen naar andere plekken in de stad. De Effenaar bezuinigt daardoor op de huur maar het is dan aan de gemeente Eindhoven om nieuwe gebruikers voor het gebouw van De Effenaar te vinden.
"Wij zien daarin kansen", schrijft het college. "Tegelijkertijd hebben wij nog een flink aantal vragen over de fusie".
Schuld afbetalenOpvallend is ook dat er in de fusieplannen van wordt uitgegaan dat de gemeente Eindhoven de in de jaren opgebouwde schuld van het Muziekgebouw afbetaalt. Het gaat dan om ongeveer één miljoen euro. Volgens het muziekgebouw is die kostenpost voor de gemeente onontkoombaar omdat Eindhoven de enige aandeelhouder van het Muziekgebouw is.
De Eindhovense wethouder Marco van Dorst heeft tot nu toe volgehouden dat de financiële problemen van het Muziekgebouw kunnen worden opgelost zonder dat de stad er geld bijlegt.
Initiatief MuziekgebouwUit de reactie van het Eindhovens college wordt wel duidelijk dat het Muziekgebouw het initiatief heeft genomen voor de fusie met De Effenaar.
Volgens het college is het Muziekgebouw met De Effenaar gaan praten als onderdeel van alle pogingen die er lopen om de financiële toestand van het Eindhovense podium op te vijzelen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.