Justitie eist 3,5 jaar cel in hoger beroep voor Bredanaar na miljoenenfraude met gastouderbureaus

17 april 2015 om 21:19
nl
Bredanaar S. S. (35) heeft vrijdag in hoger beroep bij het Haagse gerechtshof opnieuw 3,5 jaar cel horen eisen voor een miljoenenfraude met kinderopvangtoeslag. Justitie wil daar een jaar voorwaardelijk opgelegd zien wegens oplichting, fraude en witwassen.
Geschreven door

Medeverdachte A. B. (38) uit Gorinchem zou vierenhalf jaar moeten gaan zitten. Diezelfde straffen waren in 2010 ook al door de rechtbank in Dordrecht opgelegd, maar de verdachten gingen in beroep.
Zeven miljoenA.B. zou als eigenaar van diverse multiculturele gastouderbureaus in 2007 en 208 vele miljoenen aan onterechte subsidies hebben binnen gehengeld. Vanaf 2007 samen met medeverdachte S. uit Breda. Het OM gaat er nu vanuit dat de schatkist voor minstens zeven miljoen euro is benadeeld.
Gezinnen kunnen voor oppas aan huis, ook door familieleden en bekenden, subsidie krijgen mits dat via een erkend gastouderbureau verloopt. Ook toen hun bureaus nog niet erkend waren, bewogen de twee voormalige verzekeringsadviseurs B. en S. er volgens Justitie honderden allochtone gezinnen toe om ten onrechte en vaak met terugwerkende kracht een aanvraag voor kinderopvangtoeslag te doen bij de Belastingdienst.
WeggesluisdVolgens justitie en de rechtbank gaven de verdachten daarbij sowieso veel te veel uren op voor hun clientèle, vaak tegen het hoogste tarief, en staken zo miljoenen euro's commissie in hun eigen zak. Het geld zou grotendeels zijn weggesluisd of cash zijn opgenomen. Toen B.'s vrouw werd aangehouden overhandigde zij de opsporingsambtenaren een envelop met 70.000 euro. Ook werd er nog een plastic tas met 60.000 euro gevonden. De vrouw hoorde vrijdag 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf eisen wegens witwassen.
Hofaanklaagster mr. A. Paulus vrijdag: "Het is niet te verteren voor de eerlijk hardwerkende burger, die netjes zijn belasting betaalt, dat een ander zichzelf op deze wijze met miljoenen verrijkt." Ook maakt zij zich zorgen over de toekomst van de kinderopvang in het algemeen: "Hoe erg zou het zijn als de overheid op basis van dit soort praktijken zou besluiten om de subsidies en toeslagen af te schaffen ?''
VervalstDe verdachten zouden in hun honger naar het snelle geld volgens Justitie verder Verklaringen Omtrent Gedrag van gastouders, zogenoemde VOG's, hebben vervalst om hun bureaus erkend te krijgen. Die VOG's moeten voorkomen dat seksuele of gewelddadige delinquenten op de kinderen gaan passen. "Maar het belang van kinderen lijkt al helemaal geen rol te hebben gespeeld voor verdachten'', concludeerde de aanklaagster. Zij noemt de verdachten 'graaiers' en 'criminelen'.
De advocaten ontkennen dat die termen van toepassing zijn op hun cliënten en willen vrijspraak. Ze betwisten onder meer dat de VOG's wettelijk zijn vereist voor de subsidie en hebben verder kritiek op de in hun ogen verwarrende regelgeving die voor hun cliënten te moeilijk te volgen zou zijn geweest. Een Pluk-ze procedure, waarbij het OM probeert de onrechtmatige winsten af te pakken van de verdachten, loopt nog bij de rechtbank. In het hoger beroep van de strafzaak wordt de uitspraak verwacht binnen enkele weken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.